Biskupov pohod župi

Tijekom božićnoga pohoda župnika biskupu u Mostaru župnik don Nikola dogovorio se s biskupom Ratkom o pohodu župi nakon blagdana blaženoga Alojzija Stepinca. Biskup je rado prihvatio poziv i došao na Šestu nedjelju kroz godinu, 11. veljače 2018. predvoditi misno slavlje u 11 sati. Zborom ravna don Ivan Bijakšić, kapelan, a procesijom don Pero Miličević, biskupov tajnik. Svečano ulazimo u crkvu, a zbor dočekuje "Uđite s hvalama na vrata Njegova, u dvore njegove s pjesmama". Kličemo Bogu i pozdravljamo obitelj maloga Santina koji će primiti sakrament krštenja.

Župnik pozdravlja biskupa sljedećim riječima: Prije godinu dana dolazim u biskupijsku rezidenciju našega biskupa u Mostaru. Trebao sam se susresti s biskupom. Polazim s pratnjom prema biskupovu uredu. Dođosmo do vrha stubišta pa me uputiše na drugu stranu. Pitam: "Zar biskup nije u ovom uredu?" Samo mi kažu: "Hajde ovamo!" Kad tamo neka druga prostorija i biskup sjedi za računalom okružen knjigama. Pitam: "Odakle vas sad u ovom uredu?" Biskup odgovara: "Ovo mi je 'Stepinčeva soba' u kojoj istražujem život i djelo kardinala Stepinca kao Mješoviti član komisije ustanovljene od Svete Stolice" (s jedne strane 5 hrvatskih članova a s druge 5 srpskih članova i sve pod predsjedanjem p. Ardure). Nisam se puno zabavio jer sam vidio koliko je posla pred biskupom.

Te odatle najprije sastanak u Rimu pa po Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji kroz godinu dana rada do završne, šeste, sjednice u Rimu. Došlo se do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi, šutnja i stajališta još uvijek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežito davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita. A što se drugo i moglo očekivati kada se zna s kim se ima posla...

Oče biskupe, mi smo jučer u ovoj župi proslavili blagdan blaženoga Alojzija Stepinca. U koncelebracije je bilo 15 svećenika. Svi smo se pitali nakon dvadeset godina od Stepinčeve beatifikacije, što to više priječi Svetu Stolicu da našega mučenika proglasi svecem? Zaključak je da budemo strpljivi u molitvi kao što je Stepinac bio strpljiv u nošenju križa. Neka nam svima bude Alojzijev primjer poticaj kako jačati vjeru u podnošenju mučeništva. Mnogi su sveci čekali i stoljeća da bi bili proglašeni svecem, a neki su samo beatificirani.

Oče biskupe, željeli bismo od Vas danas čuti, koliko Vam dopušta služba koju ste obavljali u Mješovitoj komisiji, koju riječ o našem velikanu Crkve i hrvatskoga naroda. Iako se blagdan Gospe Lurdske i Dan bolesnika ispušta, jer liturgijski nedjelja ima prednost, na ovaj dan barem nam Stepinac svima može biti uzorom u podnošenju patnja i križeva po zagovoru nebeske Majke. Dobro nam došli i uvedite nas u misno slavlje!

Biskup je uvodeći u misno slavlje pozdravio nazočne i protumačio da ime Santino znači svečić, mali svetac i potaknuo nas na svetije življenje, a da o radu komisije ne može iznositi detalje. Sve je predano Svetoj Stolici i ona dalje odlučuje na temelju dostavljenoga s obje strane.

Misna čitanja pročitali su mladi, a evanđelje navijestio župnik. Biskup je homiliju temeljio na evanđeoskom ulomku o ozdravljenju gubavca povezujući i s prvim čitanjem te uklapajući sve to sa sakramentom krštenja u kojem se briše guba grijeha.

Župnik je predvodio obrede krštenja, a biskup je krstio maloga Santina. Zborovi "Put ljubavi" i "Mir" gromoglasno su ispunjali crkvenu dvoranu dok su vjernici nakon euharistijske molitve i Očenaša, zaželjevši mir jedni drugima, pristupili pričesti. Ojačani pričešću, duhovnom hranom, mogli su nakon blagoslova poći svojim domovima ojačana duha.

Biskup se zadržao sa župnikom i kapelanom u župnoj kući na objedu, a nakon toga obišli su groblje u Ortiješu i vojno groblje na Bišću. Biskup je izrazio zahvalnost župniku i kapelanu na pastoralnom zauzimanju u župi i zaželio im Božji blagoslov u daljnjem radu.

Go back