Drugi dan trodnevnice

U četvrtak 8. veljače 2018., proslavili smo i drugi dan trodnevnice u čast blaženoga Alojzija Stepinca koji je zaštitnik pastoralnoga centra na Buni.

U dupke punoj crkvi na Buni predstavljeni su župnoj zajednici i ovogodišnji kandidati za sakrament svete Potvrde. Svečano misno slavlje predvodio je don Damir Pažin, župni vikar u župi sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru, uz koncelebraciju župnika don Nikole Menala i župnoga vikara don Ivana Bijakšića.

Nakon navještaja Božje Riječi uslijedilo je predstavljanje 25 kandidata za primanje sakramenta svete Potvrde. Pripravnici su pred župnom zajednicom izrekli svoj "Evo me!", označavajući spremnost i ozbiljnost svoga puta priprave za ovaj sakrament. Za naše buduće krizmanike molimo svakoga dana kako bi osjetili Duha Svetoga u svome životu te svakoga trenutka rasli u vjeri i ljubavi prema svome Bogu.

Don Damir je na temelju Evanđelja u propovijedi govorio o važnosti trpljenja kao i prihvaćanju svih onih koji su odbačeni od društva citirajući blaženoga Alojzija.

Često se pitamo što mi još možemo učiniti za druge. Na nama je da slušajući Isusove riječi "što učinite jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili", činimo ono što je prihvatljivo u danome trenutku i što upravo sada možemo učiniti za bližnjega. Bl. Alojzije Stepinac to je činio u svome vremenu, u svojim mogućnostima i okolnostima, dizao je svoj glas, govorio je o jednakosti svih ljudi, da je svaki čovjek Božje stvorenje i svi imaju jednaka prava na život na ovoj zemlji. Gledajući iz današnje perspektive, možemo zaključiti kako je blaženi Alojzije učinio sve što je mogao te je na kraju pravedan trpio nepravdu. Činio je to strpljivo u Lepoglavi i u Krašiću, a bilo mu je lakše jer je svaki dan mogao slaviti Euharistiju i hraniti se Kruhom života koji je u njemu podržavao život čovjeka vjere koji nosi svoj križ. Što mukotrpnije on ide prema svetosti, to će se više rasvjetljavati njegov život i zalaganje za svakoga čovjeka te će nam biti svjetlo prema našoj budućnosti

Uz naše župne ministrante kao i lektore, misno slavlje pjevanjem je uljepšala i skupina mladih "Otkrivenje" iz župe sv. Ivana apostola i evanđelista.

Slavlje se nastavilo u župnom dvoru, gdje smo radosno nastavili druženje uz duhovne pjesme i slatku okrjepu.

Go back