HKM: Pripreme za blagdan sv. Nikole

Na početku školske/akademske godine odlučili smo da, kao i do sada, ne zaboravimo naše najmlađe župljane. Sukladno tomu, kao i blagdanu sv. Nikole, omiljenog sveca kod djece, članovi HKM-a su, jedan od svojih redovnih susreta, odlučili posvetiti upravo najmlađima. Budući da smo mi, manje-više, odrasli i već odavno shvatili tko se krije iza darova u vrijedno očišćenoj čizmici, odlučili smo zajedno s našim župnikom i đakonom organizirati priredbu za naše najmlađe. Odlučili smo da, osim prigodnih recitacija i igrokaza, za našu dječicu pripremimo i simbolične darove te zamolimo sv. Nikolu da dođe među nas te im ih on osobno i uruči. Upravo zbog ovih donešenih odluka na našem sinoćnjem susretu smo, zajedničkim snagama, pakirali paketiće.

Podijelili smo se u tri, jako dobro organizirane grupe te ujedinjenim snagama radili poput dobro uštimanoga stroja. Dvije grupe su pakirale slatkiše i grickalice u vrećice, dok je treća grupa vrijedno rezala ukrasne trakice i vezivala paketiće. Iz minute u minutu hrpa gotovih paketića je rasla i rasla, a samim time i naša motivacija. Pakirajući darove, vjerujem da se svatko od nas prisjetio i poneke svoje uspomene na onu iskrenu, djetinju radost i uzbuđenje zbog darova u čizmici, koju smo večer prije marljivo očistili.

Osim naših vlastitih uspomena na blagdan,većini nam omiljenog sveca, motivirala nas je i darežljivost i samog sv. Nikole. Svi smo čuli priču o sv. Nikoli i zlatnicima, koje je darovao siromašnom ocu, koji je imao tri kćeri. Svetog Nikolu, također poznajemo i kao zaštitnika pomoraca jer je smirio uzburkano more. Osim toga, prema vjerovanjima, postao je zaštitnikom i djece jer je za vrijeme svoga života spasio dječaka, kojemu je riblja kost zapela u grlu. Sveti Nikola je za svoga života bio darežljiv, pun ljubavi prema bližnjima, Bogu i upravo zbog toga nam treba biti uzor.

Vođeni načinom života, kakvim je živio sv. Nikola, svi smo uložili dio sebe i učinili nešto lijepo za naše najmlađe. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati ovakve projekte, jer nema ništa ljepše od iskrenog osmijeha na dječjem licu.

Video s priprema

Go back