Proslava svetkovine Presvetoga Trojstva u Blagaju 16. lipnja 2019.

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga započinjemo svaku našu molitvu i u svakodnevnici otkrivamo otajstvo Presvetoga Trojstva. Što više otkrivamo to nam je više pokriven otajstveni odnos triju osoba kada nastupa naša vjera koja nadomještajući razum.

Vjera je potakla veliko mnoštvo okupljenoga naroda u blagajskoj crkvi podno drevnoga grada Hercega Stjepana Kosače. Sparan i vruć dan, ali vedar u srcima vjernika, okupljenih u staroj blagajskoj crkvi ljepotici s jedinstvenim zvonikom u BiH. Znoj oblijeva lica, a milost Božja vjerničku dušu.

Misno slavlje predvodio je dosadašnji mladomisnik don Josip Radoš, župni vikar župe Mučeništva sv. Ivana Glavosjeka na Gradini uza suslavlje dekana don Luke Pavlovića, župnika don Nikole Menala i župnoga vikara don Ivana Bijakšića. Na župnikov poziv gostovao je Mješoviti zbor studenata Teološko-katehetskog instituta iz Mostara pod vodstvom prof. don Nike Luburića. Župna crkva bila je dupkom puna kao i dvorišni prostor ispred crkve. Pjevači su tijekom mise, uz misu De angelis, pjevali višeglasne crkvene skladbe, ali i poznate pučke crkvene popijevke pa je i nazočni puk mogao lako sudjelovati svojim pjevanjem. Za vjernike župe Blagaj – Buna bio je to uistinu velik dan duhovnog osvježenja.

Misna čitanja pročitali su također studenti s TKIM-a, evanđelje je navijestio don Luka, a don Josip je u homiliji tumačio odnose između osoba Presvetoga Trojstva koji se također manifestira u obiteljskom odnosu vjernika.

Nakon homilije uslijedila je dodatna radost župne zajednice a to je zaziv Presvetoga Trojstva nad dvije male blizanke Brigitu i Klaru, koje su krštenjem na sakramentalan način postale djeca Božja. Lijepo je bilo gledati roditelje i kume kako očinski, majčinski i kumovski paze na novorođene djevojčice. Dalo Presveto Trojstvo, po zagovoru sv. Klare Asiške i sv. Brigite Švedske, da ih krase evanđeoske krjeposti u njihovu životu.

Nakon euharistijske žrtve i pričesti župnik je čestitao nazočnima proslavu svetkovine i naslovnika blagajske župne crkve te pozvao okupljeni narod na sljedeću zapovjednu svetkovinu u Crkvi, Presveto Tijelo i Krv Kristovu koja se slavi u četvrtak po Trojstvu, a župna crkva na Buni nosi ovaj naslov.

Uz huk rijeke Bune na njezinu izvoru razišli smo se svojim domovima vesela i radosna duha.

Go back