PROSLAVA SVETKOVINE PRESVETOGA TROJSTVA U BLAGAJU

27. svibnja 2018. god.

Svečanim misnim slavljem u 11 sati proslavljen je naslovnik župe i župne crkve u Blagaju. Misno slavlje predvodio je don Marin Krešić, župni vikar župe Mučeništva sv. Ivana Glavosjeka iz Gradine. Slavlje su svojim pjevanjem uzveličali studenti Teološko-katehetskoga instituta iz Mostara predvođeni prof. don Nikom Luburićem, katedralnim voditeljem crkvenoga kora i župnim vikarom u župi Marije Majke Crkve u Mostaru.

Sunce i vedrina obasjali su tijela župljana a milost Božja duše vjernika koji su ispunili blagajsku crkvu. Uz skladno liturgijsko pjevanje još se skladnije molilo Presvetomu Trojstvu na slavu za spas duša vjernika iz ove i drugih župa iz kojih su misari pristigli. U obnovljenoj crkvi obnovili smo svoju vjeru ponajprije kroz slušanje Božje Riječi, koju su pročitali studenti TKIM-a. Propovjednik don Marin nas je osvježio svojim gromkim i jasnim glasom kojim nas je potaknuo na razmišljanje o otajstvu Presvetoga Trojstva s kojim započinjemo svaku molitvu i svetu Misu. Govoreći o svetim sakramentima upućivao nam je misli na ulogu Presvetoga Trojstva u njima i kako Otac, Sin i Duh Sveti kroz sakramente potiču vjernika na tješnju povezanost s Bogom. Ta povezanost vjernika očituje se u svjedočenju vjere u konkretnoj stvarnosti. Propovjednik je istaknuo misao Tome Kempenca o Presvetomu Trojstvu: „Što ti koriste velike riječi o Presvetome Trojstvu ako nemaš poniznosti? Bez nje mu se ne sviđaš.“ Poziv na poniznost upućuje svakoga vjernika na svjedočenje o Bogu. Bez poniznosti jednih prema drugima nema ni ponizne molitve prema Bogu. Na kraju homilije potakao nas je na razmišljanje o primjeru jedne majke koja je sina uvijek pozdravljala da ide „Zbogom“, uvijek da s njim korača po krivudavim ovozemaljskim putovima. Sin je priznao da je tek kasnije shvatio majčinu poruku. Uvijek trebamo s Bogom koračati kako bi ispravio naše krivudave misli, riječi i djela. Kad si s Bogom onda si ponizan, a kada si samo sa sobom onda ti oholost priječi u vježbanju poniznosti.

Ono što nismo dokučili svojim mislima o taji Presvetoga Trojstva izrekli smo kroz Vjerovanje u Misi, dok je molitvu vjernih pročitala redovnica Ana.

Župnik je na kraju sv. Mise zahvalio predvoditelju misnoga slavlja, imenjaku don Niki, kao i studentima, vjernicima i hodočasnicima.

Nakon Misnoga slavlja okrijepili smo tijelo pored rijeke Bune gdje su nam se pridružili svećenici koji zbog pastoralnih obveza nisu mogli s nama slaviti Misu.

Već smo se tradicionalno uputili na izvor rijeke Bune, osvježili se uz izvorsku vodu i kavu, te pošli svojim domovima okrijepljeni glavnim izvorom iz kojega sve proizlazi-Presvetim Trojstvom moleći da nas u životu Božja ljubav jača i krijepi.

Go back