Prva sveta Pričest u župi

Nedjelja, koja se naziva Malim Uskrsom ili Bijelom nedjeljom, za 27 djece naše župe jedan je od najvažnijih događaja u njihovom dosadašnjem životu. Njih 27 obučeni u bijele haline poput anđela pristupili su sakramentu prve svete pričesti. Uz pratnju svojih roditelja, po prvi put susreli su se sa živim Isusom, po prvi put primili su tijelo Kristovo.

Radost i sreća vidljivo su sijali na licima prvopričesnika. Njihovo uzbuđenje, nestrpljenje, ali i malu tremu, svi prisutni u crkvi mogli su osjetiti, danima su razmišljali o ovom susretu, pripremali svoje misle, učili recitacije i pjesme napamet. Aktivno su sudjelovali u svim dijelovima mise, čitali čitanja, pjevali, uputili molitvu vjernika te prinosili darove. Svojim  ih je pjevanjem cijelo vrijeme podržavao dječji zbor “Put ljubavi”. Svetu misu predvodili su naši svećenici don Nikola i don Damir.

Prekrasno sređeni u jednakim bijelim haljinama, djeca su oponašala odrasle, ali u svemu tome opet je bila neizbježna njihova dječja bezazlenost koja ih je krasila kao i radost neopterećenosti karakteristična samo djeci.

Isus je došao u njihova ustreptala srca da tu ostane zauvijek. Onda kad budu zabrinuti, tužni, kad ne bude onako kako oni žele, pa čak i onda kad roditeljska i prijateljska ruka bude daleko, Isus je došao tu da ostane zauvijek kao najbolji Prijatelj, kao onaj koji je svoj život dao da bi smo mi živjeli.

Ova sveta pričest je tematska kao i prethodnih godina. Don Nikola je u propovijedi istaknuo kako 27 fotografija prvopričesnika u obliku ruža već neko vrijeme krase otlar naše crkve zajedno s kipom Gospe Fatimske. U ovoj godini se navršava 100. obljetnica Gospinih ukazanja u Fatimi te će u ovoj godini Papa Franjo vidioce Franju i Jacintu proglasiti svetim. Oni će biti najmlađi sveci u povijesti Katoličke crkve. Prije 100 godina Marija je djeci rekla da mole krunicu jer po krunici mogu zaustaviti ratove. Za ovako velika djela, očito je kako Bog bira uvijek one malene, stoga i ne čudi što je tema prve svete pričesti u našoj župi upravo Gospa Fatimska.

Svečanosti slavlja prve svete pričesti je prethodila sveta ispovijed, sakrament kojim su prvopričesnici očistila svoja srca i duše kako bi mogli primiti svoga Gospodina. Svetom ispovijedi, otvorili su vrata svog srca Isusu u posvećenom kruhu kojeg su primili u sakramentu svete pričesti.

Ovim sakramentima, prethodila je duga priprema. Prvopričesnike su kroz vjeronauk pripremali svećenici don Nikola i don Damir. Tri godine djeca su dolazila na vjeronauk, usvajala potrebna znanja i pripremala se za susret sa Živim Isusom. Ipak, najveća uloga u vjerskoj pouci ove djece su njihovi roditelji. Suvremeni svijet, unatoč svim tehnologijama koji udaljenu komunikaciju čine bliskom, narušavaju mnoge društvene zajednice, a prije svega obitelj. Mnogi su rastrgani između poslovnih i obiteljskih obveza. Osim toga, svjedoci smo kako se i brojnost djece u obiteljima smanjuje.

Roditelji su prvi najvjestitelji vjere svojoj djeci kako riječima tako i djelima. Obiteljska duhovnost i zajednička molitva bitni su za rast i sazrijevanje. Tako su djeca svojim prvim učiteljima - svojim roditeljima otpjevali simboličnu pjesmu „Hvala mama, hvala tata“ za sve ono što jesu danas.

Sve što su djeca naučila pripremaući se za ovaj veliki dan, želja svećenika i roditelja je da to ponesu u svoje obitelji, domove, škole, igralište, među svoje vršnjake, tamo gdje je njihovo djetinjstvo, tamo gdje je njihov život.

Prvopričesnici su sada svjesni svoje vjere, ovim sakramentom iskazali su odlučnost slijediti Krista. Njihova “obveza” prema Crkvi i Bogu ne završava, ona tek sad počinje stoga im svi trebamo pomoći na tom putu.

Misno slavlje završilo je sa zajedničkom fotografijom prvopričesnika sa svojim župnikom i kapelanom te su dobili prigodne darove koji će ih podsjećati na ovaj veliki dan. Svoju radost nastavili su dijeliti u domovima s obitelji i prijateljima. Od sada, prvopričesnici Isusovo tijelo i krv mogu blagovati na svakoj euharistiji.

Go back