Susret HKM-a, srijeda 4. ožujka 2015.

U srijedu , 4.ožujka 2015. godine HKM se po svom dugogodišnjem običaju sastao i, kao svake srijede, imao neku novu aktivnost. Nakon predavanja don Tomislava Zubca održanog prošlu srijedu, ove smo srijede imali igru asocijacija.

Ne znajući što nam se sprema, a sa pogledom u projektor, sjeli smo na svoja mjesta . Poslije zajedničke molitve i nekoliko uvodnih riječi župnika započeli smo našu igru asocijacija podijeljeni u četiri grupe. Na početku su pojmovi bili pomalo teški, ali smo ih uz domišljatost, inteligenciju i ,pomalo smijeh, odgonetnuli. Pojmovi, ali i rješenja, bili su vezani za korizmu i korizmeno vrijeme. Imena Ivana Krstitelja, Lazara, apostola, Marije Magdalene kao Isusovih prijatelja tjeraju na promišljanje o našem ponašanju, o usporedi životu ovih i naših imena. Također, spominjanjem srebra, poljupca, Getsemanija, blagajne, koji aludiraju na Judu Iškariotskog vraćaju spomen na njegov neljudski i licemjerni čin , izdaje poljupcem koji je prethodio i učinio ono što se trebalo dogoditi, a to jest Isusova muka i uskrsnuće. U trećem krugu asocijacija nalaze se Veliki četvrtak i Veliki petak, Cvjetnica i konačno Uskrs, svi u zadnjem Velikom tjednu, tjednu muke, euharistije i uskrsnuća, tjednu zbog kojeg naš život ima smisao. Osim toga, kroz asocijacije smo se prisjetili na jedan od najljepših dijelova Evanđelja , a to je govor na gori zapisan u Matejevu evanđelju. U tom je govoru Isus uspostavio Osam blaženstava, ali i molitvu Oče naš. S Matejevog , u zadnjem krugu, skrećemo na Markovo evanđelje u kojem se spominju vojnik Longin, križ, raspeće i Golgota i s Markovim evanđeljem završavamo današnju igru asocijacija.

Osim što smo se zabavili, naučili smo i mnoštvo pojmova, što novih, što starih i proširili svoje znanje o Bibliji i našoj katoličkoj vjeri. Spomenimo da su pojmovi vezani za korizmu i čine nas da razmišljamo o našem životu i nadolazećem blagdanu Uskrsa. Kroz igru se najlakše pamti, a mi se nadamo još mnoštvu ovakvih zanimljivih susreta.

Go back