VELIKI ČETVRTAK

Na Veliki četvrtak, Crkva ulazi u sveto Trodnevlje, u sjećanje, komunikaciju kroz liturgiju i molitvu Isusovih posljednjih dana i djela. To je također i posljednji dan korizme.

Crkva i zapadni svijet od danas se spremaju na slavljenje i doživljavanje Uskrsa. Na ovaj sveti dan Isus ustanovio dva sakramenta: Euharistiju (Svetu Misu) i Sveti red.

Naš pastir i mjesni biskup msgr. Ratko Perić proslavio je svečanu sv. Misu u 11 sati u zajedništvu s cijelim klerom, te vjernicima iz cijele biskupije gdje se posvetilo krizmano ulje kojim se mažu novokrštenici, krizmanici, svećenici i biskupi, te blagoslovilo bolesničko ulje koje je u svrhu ozdravljenja ali i priprave za život vječni.

Uvečer je započelo Vazmeno trodnevlje (muka, smrt i uskrsnuće Kristovo). Svečanom procesijom, uz pratnju ministranata i apostola (krizmanika) unesena su i predstavljena sv. ulja koja su tog dana posvećena i blagoslovljenja u Mostarskoj katedrali.

Nakon uvodnih pozdrava i napomena, župnik don Nikola intonirao je hvalospjev "Slava Bogu na visini", uz svečanu pratnju crkvenih zvona koja su nakon toga utihnula do Mise vazmenog bdijenja na Veliku subotu.

Misno evanđelje govori o tome kako je Isus apostolima prao noge, kao primjer i poziv svim kršćanima na uzajamnu ljubav i služenje. Ovo pranje nogu se u mnogim crkvama i stvarno upriličuje, što je i naš župnik učinio kao gestu poniznosti. Ove godine naša župa ima 27. krizmanika od toga broja 12 ih je muških koji su ovog Velikog četvrtka bili apostoli, kojima su se oprale noge. Na misi je sudjelovao veliki broj vjernika a među njima ističemo i naše prvopričesnike njih 32. Zbor mladih „MIR“ je pjevao svečano i dostojanstveno. Nakon popričesne molitve uslijedio je prijenos i pohrana Svetog Otajstva; svetohranište ostaje prazno, oltari se ogole, a križevi dignu iz crkve ili pokriju velom. Vjernici su se razišli u miru a apostoli su nakon Euharistiskoga slavlja imali jedan zajednički susret i katehezu uz tradicionalni objed od zelja što je u našoj Hercegovini jedna lijepa tradicija.

Go back