MONS. ŽELIMIR PULJIĆ NA BUNI

Blagoslov oltara i oltarišta u novoj crkvi

Župnikov uvodni pozdrav:

Poštovani i dragi nadbiskupe Želimire, draga braćo i sestre!

Prije nego započnemo sa ovom svetom misom u sklopu koje ćemo blagosloviti novi oltar i cijelo oltarište u našoj crkvi, dopustite mi pozdraviti danas dragog nam gosta, donedavno dubrovačkog biskupa a sada zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića. Nadbiskupe, dobro došli na Bunu!

Odmah da sam sebe ispravim, niste vi ovdje samo gost nego dobrim dijelom i domaćin s obzirom i na Vaše porijeklo i veze s plemenom i obitelji Puljića, napose Vlahića, a možda i još više po osjećaju blizine i naklonosti koju ste sačuvali i za svoju rodnu župu i za ovu našu mjesnu crkvu u Hercegovini. Doista nam je svima drago što ste danas ovdje s nama i što nas je okupio zajedno najsvetiji dio crkve kao građevine – oltar zajedno s oltarištem. Ovaj oltar koji podsjeća i izgleda i kao starozavjetni žrtvenik i kao novozavjetni stol, označava i naše župno i kršćansko zajedništvo i povezanost nas župljana međusobno, kao i našu povezanost s Bogom. Neka ova naša zajednička žrtva i gozba budu izvor iz kojega će piti i hraniti se vjernici ove župe kao i svi oni koji traže božansku utjehu i okrjepu na svom ovozemaljskom putu. Nadbiskupe, molim Vas da započnete ovu svetu misu!

Župnikove riječi zahvale na kraju mise:

Prigodom blagoslova novoga oltara zahvaljujem i svima vama, dragi župljani, braćo i sestre, koji svojim molitvama, žrtvama i materijalnim prilozima pratite potrebe naše župne zajednice – ovih dana konkretno prigodom izrade oltara i oltarišta.

U rukama držim tri simbolične Zahvalnice prigodom blagoslova oltara i sada ih želimo uručiti pa bih molio prvo gosp. Roberta Raguža da dođe po svoj primjerak. Robert je autor idejnog i izvedbenog rješenja oltara i oltarišnih elemenata koje smo danas blagoslovili. Roberte, hvala ti lijepa!

Drugu zahvalnicu uručujemo gospodinu Radi Šaravanji i njegovoj tvrtci A. G. Kamen iz Širokog Brijega koji su ostvarili ono što smo idejno zamislili. Rade, hvala ti lijepa!

Na koncu, treća zahvalnica glasi na zadarskog nadbiskupa, mons. Želimira Puljića. Već od župnikovanja don Željka Majića pa preko župnika don Ive Šutala, Vi ste, Nadbiskupe, obećavali u osobnim kontaktima sudjelovati u nabavljanju oltara i ambona za ovu našu novu crkvu na Buni. Učinili ste i puno više. Ni Dubrovnik a ni Zadar, vjerujem, ništa nisu izgubili na onom hercegovačkom što ste ponijeli sa sobom i što ne zaboravljate ni danas. Baš suprotno, uvjereni smo, kako svakodnevno nadoziđujete, uz Božju pomoć, na onim kršćanskim temeljima koje su vam pomogli postaviti vaši roditelji, otac Ivan Puljić-Vlahić i majka Ana r. Raguž, dok ste još bili na ovim našim stranam. Nadam se da se nećete uzoholiti ali svi Puljići su ponosni na vas a i mi ostali zajedno s njima. Želimo Vam puno Božje milosti na Vašoj novoj službi u Zadru i malo Vaše slobode koju nam Bog svima daje po mjeri.

U našim Maticama nismo pronašli upisano Vaše krštenje. Ali zato jesmo krizmu. Stoga, da nas ne zaboravite, ni Vaše Puljiće, ni ovu našu župnu zajednicu, kao ni našu crkvu u Hercegovini, uz ovu zahvalnicu darujemo Vam danas i pravu župnu potvrdu da ste krizmani a to je bilo 9. prosinca 1956. u Blagaju.

Dragi nadbiskupe Želimire, još jednom, u ime svih župljana župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna, od srca Vam hvala!

Go back