KAKO PREŽIVJETI PRVI TJEDAN ŠKOLE...

KAKO PREŽIVJETI PRVI TJEDAN ŠKOLE…

Prvi tjedan škole vjerojatno je najteže preživjeti. Rano ustajanje, novi profesori, ona ista stara zgrada koju ste dva mjeseca izbjegavali, sada su tu i ne možete ih izbjeći. Vjerujte, nije sve tako crno kao što se na prvi pogled čini. Evo nekoliko savjeta:

1. U KREVET PRIJE PONOĆI Sigurno za vrijeme praznika niste ni pomišljali na odlazak na spavanje prije 3 sata ujutro. No, kako biste mogli dobro i zdravo funkcionirati, usredotočiti se na novo gradivo i prokužiti nove profesore potrebno vam je mnogo sna. Naime, 8 sati je idealno vrijeme kako biste se naspavali i sljedećeg dana dobro funkcionirali, pamtili, uspoređivali, zaključivali. Stoga počnite s ovakvim ritmom već prvog tjedna škole kako biste što lakše preživjeli rano ustajanje nakon dva mjeseca ljenčarenja.

2. NE PRESKAČI DORUČAK Svi kažu kako je doručak najvažniji obrok, i imaju pravo. Naime, ujutro nakon dobrog sna, naše tijelo traži hranu kako bi moglo funkcionirati. Nemojmo mu to uskratiti! Osim toga, tajna zdravog života je upravo u doručku. Ujutro možemo pojesti više nego prilikom drugih obroka tijekom dana, a nećemo se udebljati (naravno ovisno o tome što jedemo). Ali, jednako je važno misliti i na naše zaključivanje, pamćenje i koncentraciju koji su povezani upravo s zdravom prehranom.

3. BILJEŽI OBAVEZE Vjerojatno misliš kako prvih tjedan dana možeš "laganini" odlaziti u školu, ne trebaju ti bilježnice, a kamoli knjige. Takva je možda bila tvoja praksa proteklih godina, pa ti je zato prvi tjedan škole bio najmučniji. No, vjeruj nam, prvi tjedan imaj uz sebe barem jednu malu bilježnicu u koju ćeš pisati sve što profesori smatraju važnim, od broja usmenih i pismenih ispita, preko broja referata koje morate održati ovog polugodišta. Vidjet ćete, uskoro ćete tako činiti svakog dana i nećete biti ponovno među onima koji sve saznaju u zadnji čas.

4. DAJ SVE OD SEBE Pokaži već prvog tjedna svoju zainteresiranost prema učenju, zalaži se na satovima, slobodno prelistaj i prošlogodišnje gradivo kako bi profesori dobili dojam o tebi kao učeniku kojem je kampanjsko učenje i štrebanje napamet sasvim strano. Vidjet ćeš, čak i profesori koji su mislili kako čitavu godinu ne učiš apsolutno ništa, sada će promijeniti mišljenje.

5. TKO PITA NE SKITA :-) Još jedna sitnica koja je jako važna kod odnosa profesora i učenika je upravo znatiželja i postavljanje pitanja profesoru. Vjeruj nam, profesori neće misliti da se ulizuješ ako to učiniš kako treba. Naime, slobodno ostani nakon sata i pitaj ako ti nešto nije bilo sasvim jasno (a možeš tražiti i da ti profesor malo više kaže o određenoj temi). Profesor će odmah uočiti tvoju zainteresiranost, pa je zato jako važno pokazati svoju zainteresiranost već prvog tjedna kada profesori memoriraju učenike koji se zalažu. Samo pripazi, komentare tipa: "Profesorice, danas ste jako lijepi", "Imate odličan smisao za humor" pod svaku cijenu izbjegavaj - ti bi se komentari već mogli protumačiti kao ulizivanje!

Go back