Advent na Buni: Paljenje prve svijeće (video)

U subotu 31. studenoga smo, na jedan svečan način, započeli vrijeme Došašća u našoj župi. Od ranih jutarnjih sati naši mladi HKM-ovci su se počeli okupljati te zajedno sa našim župnikom i nekoliko iskusnijih župljana krenuli sa uređenjem crkvenog dvorišta i postavljanjem velikog adventskog vijenca kao i štandova. Vrijeme je odmicalo, a rezultati bivali sve vidljiviji. Na kraju sve je bilo prelijepo i svjetlucavo, baš kao što treba biti.

Nakon jako uspješne radne akcije polako smo se spremili za večernju, svečanu svetu Misu. Svetu Misu slavio je naš kapelan don Damir zajedno sa svećenikom male talijanske zajednice, koja je pošla pohoditi poplavljena područja naše zemlje. Zbor mladih ''Mir'' je pjevao te svojim glasovima svetu Misu učinio još svečanijom. Poslije sv. Mise don Damir je, u procesiji zajedno sa ministrantima, krenuo prema velikom adventskom vijencu da bi upalio prvu svijeću. Svi vjernici su, okupivši se oko vjenca, složno molili. Nakon završenog obreda blagoslova i paljenja prve svijeće na našem adventskom vijencu, naši župljani su mogli obilaziti naše štandove te zasigurno pronaći nešto za sebe. Na prvom štandu kuhalo se vino dok su kobasice sa roštilja mamile svojim mirisom. Drugi štand je bio kreativne prirode. Naime, dio članova HKM-a zajedno sa kapelanom don Damirom, izrađivao je božićne vjence, ukrase te ukrasne knjige. Ovaj kreativni štand pravo je mjesto za pronaći poklon dragoj osobi! I dolazimo do trećeg štanda, koji je također bio poseban. Na tom štandu pekle su se fritule, koje su kako kaže naš župnik mnogo bolje od onih na splitskoj rivi i zadarskim orguljama. Uz predivan zvuk adventskih pjesama, miris roštilja i fritula te čašicu kuhanog vina svima je bilo jako ugodno. Svi su uživali i družili se.

Kako je vrijeme odmicalo, tako su i stvari sa štandova nestajale. Mnogo ljudi je došlo na našu prvu večer ''Adventa na Buni'' i zbog toga nam je veoma drago. Nadamo se da ćemo i naredne tri subote se družiti u još većem broju. Dragi Župljani, svi ste dobrodošli probati naše kuhano vino i kobasice te sve to zasladiti fritulama! Očekujemo vas!

Jaslice u crkvi

Go back