BOŽIĆNA ČESNICA

Tijekom ovog došašća mladi HKM-a pripremali su "Božićne česnice". Božićna česnica sastoji se od pogačice ukrašene pšenicom i bršljanom sa tri svijeće u sredini, sve okruženo hrvatskom trobojnicom.

Možda ćemo, ako idemo po vanjskoj ljepoti, u izlozima trgovina naći i ljepše božićne ukrase, sjajnije i modernije svijećnjake, ali ovom karitativnom akcijom osim cilja pomoći potrebnima željeli smo probuditi stare običaje i česnicu kakvu su spremali naši preci vratiti na naše Božićne obiteljske stolove. Dobila je ime po staroj rijeci čestšto znači dio, jer stari Božićni običaj podrazumeva lomljenje česnice, te po tome što se pravi u čast rođenja Isusovog.  Spremale su je domaćice i djevojke na Badnje jutro i bila je neizostavni dio Božićnog ručka. Domaćin bi na početku blagoslovne molitve palio svijeće U ime Oca, Sina i Duha Svetoga.... te na kraju objeda, po završetku zahvalne molitve i pjesme, komadom pogačice umočenom u mlado vino gasio svijeće.

Kruh je simbol života, obitelji, sklada, dobrote, ljubavi. Kruh je simbol svega za čim gladujemo, što nas hrani, od čega i iz čega možemo živjeti. Kruh nas jača za svakodnevicu. Manom su Židovi stišavali svoju glad na putu kroz pustinju. Sam Isus, koji nam se u Euharistiji daruje, poručuje: »Ja sam kruh života. Tko dolazi k meni,neće ogladnjeti« (Iv 6, 35)

Božićna pšenica simbol je obnove života i plodnosti. Sije se na dan Svete Barbare ili Svete Lucije i na taj način se pripravlja zelenilo za ukras kuće i stola kod svetkovanja Božića. Sam običaj pretkršćanskog je porijekla, ali danas ima kršćansku simboliku, a svrha mu je blagoslov ljetine.  Da bi izgledala lijepo, pšenica se ovije hrvatskom trobojnicom, a u nekim se krajevima posred pšenice i svijeća stavi jabuka.  

Nema prave proslave bez svijeća. Ni rođendan bez njih ne može se proslaviti. A Božić je Isusov rođendan. Tri božićne svijeće simboliziraju Presveto Trojstvo – Oca, Sina i Duha Svetoga.

Na kraju mise zornice na Badnje jutro, župnik don Bernard blagoslovio je pripravljene česnice i ponudili smo ih župljanima. Prihod od prodaje bio je namijenjen za župni karitas. Nije svaka ispala jedanko lijepa, ali župljani su prepoznali naše nakane te smo se ugodno smo se iznenadili kada smo uvidjeli da je bilo premalo česnica za sve one koji su ih poželjeli na svom božićnom obiteljskom stolu.

Ovom prigodom zahvaljujemo tvornici svijeća Lumen iz Drinovaca na darovanim svijećama, dragim ljudima koji su nas podržali, karitativnoj sekciji HKM-a, našim župljnima...

Cesnice

Go back