Druga nedjelja Došašća

Svoju pripravu za radosni blagdan Božića, mnogi su katolici već počeli pripravom i odlaskom na svete mise zornice. Ali tu su i stari običaji koji su još ponegdje zadržani, dok su nekad u mnogim krajevima bili neizostavan dio tradicije Hrvata katolika u ovo vrijeme. I mi smo ih se na Buni prisjetili. Uoči druge nedjelje Došašća, u subotu smo zapalili drugu svijeću na vanjskom adventskom vijencu. Nakon svete mise koju je predvodio fra Stjepan Pavličević, djeca su iznenadila sve nazočne. Simbolično smo obilježili običaj naših roditelja, baka i djedova te smo ih vratili u bezbrižno razdoblje njihovog života - djetinjstvo. Djetinjci, materice i očići, događaju se u tri tjedna prije Božića. Na djetinjce stariji ljudi traže, da im djeca nešto daruju. I zaista su pripredili nezaboravan dar za sve nas – božićni mjuzikl. Stotinjak djece utjelovilo je anđeoski zbor, recitatore i glumce.

Izvedba dječjih glumačkih i pjevačkih snaga, nikoga u prepunoj crkvi nije ostavila ravnodušnim. S kapelanom don Damirom danima su vježbali kako bi nam svima približili otajstvo Božića. Kroz ovaj mjuzikl ispričali su sam priču o Isusovom rođenju. Dašak betlehemskog ozračja donijela su i tri kralja te ovčice koji su utjelovili naši najmlađi. Svima su izmamili osmijeh, no prvotni cilj je bio da se prisjetimo u kakvim je uvjetima Isus rođen. Kakvo neprimjereno mjesto za kralja svega Svemira da se rodi? Nakon teškog putovanja žene u devetom mjesecu trudnoće, štala bi mogla biti zadnje mjesto gdje bi je suprug trebao odvesti da se porodi. Zar ne? Mjuziklom su na simboličan način prikazali kolika je Božja ljubav za čovjeka.

Podsjetili su nas na vrijednosti koje danas često zaboravimo jer nas muče zemaljske obveze, ugled, novac, mišljenje drugih. Podsjetili su nas kako malo vremena provodimo s Bogom i s djecom jer su nas silne obveze koje smo sebi natovarili odvukle od onog najbitnijeg – obitelji i molitve. Scenski prikaz i raspjevani glasovi pomogli su brojnim okupljenim vjernicima da se užive u otajstvo Božića i susret s malim Isusom.

Uskoro nakon toga, u našu crkvu ušetao je i sveti Nikola, zaštitnik djece, djevojaka, ženidbe i putnika. Ove godine na svom putu, djecu naše župe, pohodio je malo ranije. Čini se da su djeca bila dobra jer su darovi podijeljeni, a krampus nije imao puno posla. Veselje se nastavilo u crkvenom dvorištu uz naše tamburaše i adventske gastro delicije. Stvorili su se redovi pred adventskim kućicama s vrućim fritulama, kobacima i kuhanim vinom. I tako smo u zajedništvu, uz smijeh i darivanje ispratili još jedan tjedan Došašća.

Go back