Filmska večer na susretu HKM-a

Na prvom susretu HKM- a u 10.mjesecu ove godine, mladi su se zajedno sa svećenikom Don Nikolom i kapelanom Don Damirom dogovarali oko godišnjeg plana naših susreta.Za svaku srijedu dogovorili smo učiniti nešto što će doprinijeti našem osobnom duhovnom razvoju, razvoju s drugima te samo duhovnom rastu naše župe. Jedan od dogovora bila je i filmska večer, koju su mladi s nestrpljenjem čekali.

Don Damir je ove srijede ,18.11.,dok smo svi na neki način bili potaknuti razmišljanjem i molitvom za žrtve u ratnim stradanjima primjerice u gradu Vukovaru ,organizirao filmsku večer te smo u ugodnoj atmosferi iščekivali sami film. Bio je to film o svetom Filipu Neriju.

Sveti Filip Neri rođen je u Firenzi 1515. Otac mu je bio bilježnik, a majka mu je rano umrla. Unatoč tome gubitku, imao je sretno djetinjstvo, zahvaljujući, između ostalog, svojoj radosnoj i blagoj naravi. Prijatelji su ga zbog vesele naravi i dobrodušnosti zvali “Dobri”. Bio je duhovit, pun razumijevanja za sve. Zbog toga je postao uzor napuštenoj djeci koju je okupljao u “Oratoriju Božanske ljubavi”, gdje ih je držao podalje od lošega društva i odgajao za časne ljude i uvjerene kršćane. Za tu djecu i za zdravlje njihovih duša i tijela Filip nije prezao prositi po ulicama ili vratima raskošnih palača. Jednoga mu je dana tako jedan gospodin, razbješnjen njegovim zahtjevima i želeći ga se riješiti – opalio pljusku. Filip se time nimalo nije dao smesti: “Ovo je bilo za mene – rekao je smiješeći se – i na tome Vam hvala. A sada mi dajte nešto za moju djecu.” To je samo kratki dio biografije ovog uzornog sveca koji nam u ovom današnjem svijetu može biti veliki primjer. Pogledali smo prvi dio filma u kojem upravo dolazi do izražaja Filipova želja da svu Božju djecu uči živjeti po Božjim pravilima. Sveti Filip Neri-apostol Rim i radosni zaštitnik mladih.

  Iako smo bili umorni od svakodnevnih obaveza, prvi dio filma znatno je utjecao na srca mladih .Jer onaj tko je htio već je mogao naći poantu u djelovanju svetog Filipa Nerija. A to je da koliko god bili umorni, napušteni i sami poput one jadne dječice, moramo naći bar jedan trenutak u svom danu za slavljenje, ljubljenje i zahvalu Bogu. Jer samo tako spoznati ćemo što to znači doživjeti puninu života. Ako odvojiš vrijeme za Boga, ni On tebe neće napustiti, a na tvom licu sjati će osmijeh poput onih dječačkih u filmu ,jer na koncu svi smo mi djeca Božja, koja jedino opraštanjem i ljubavlju prema drugima mogu dosegnuti nebo, o kojem ta djeca sanjaju i pjevaju…Sveti Filipe, moli za nas!

A.Pažin

Go back