HKM: Prvi ovogodišnji gost predavač na našem susretu

U srijedu, 25. studenoga, na našem redovitom susretu HKM-a, imali smo gostujtućeg predavača don Ivana Mančića, kapelana župe sv. Ivana iz Mostara. Tema našeg susreta, moram priznati, bila je intrigantna, te nas je sam naslov ''Razlučivanje duhova'' natjerao da mirno sjedimo na svojim stolicama i pozorno pratimo svaku don Ivanovu riječ.

Predavanje je započelo citatom iz Biblije o Duhu Svetomu te kako on djeluje na nas, za razliku od nečista duha. Danas živimo u svijetu, koji se prebrzo kreće i od nas očekuje da ga slijedimo u stopu, a osim toga dostupni su nam i raznovrsni sadržaji još raznovrnije tematike. Sve to ponekad može biti i više nego zbunjujuće, a pogotovo za nas mlade katolike, koji svakim korakom možemo skrenuti sa pravog puta. Sukladno tomu don Ivan je naveo nekoliko stavki, koje nam mogu pomoći pri donošenju odluka je li nešto dobro za nas ili ne. Takodjer nas je i upozorio da pri donošenju neke odluke moramo biti iskreni prema samima sebi i vjerovati svojoj savjesti, a ne sami sebe uvjeravati raznim argumentima da nešto ipak nije toliko loše po nas, iako duboko u sebi znamo da to nije istina. Kako bi nam to slikovitije objasnio, koristio je sebe i baklavu kao primjer te nas sviju iskreno nasmijao, no cilj je postignut- shvatili smo što želi reći! Ulazeći dublje u temu i razmišljajući o njoj shvatili smo da mi, ljudi, skloni smo grijehu, koliko god pokušavali pobjeći od toga. No utjehu i pomoć uvijek možemo pronaći u ispovijedi.

Na kraju don Ivan je zaključio da dok god slavimo Boga i stavljamo ga na prvo mjesto, nesebično pomažemo svojim bližnjima i doprinosimo našoj župnoj zajednici bez velike buke, možemo biti sigurni da smo na pravom putu te da koračamo uz Krista. Iako duh neprijatelja vreba kao vojskovođa, čekajući da pokažemo naše slabosti, baš tada moramo čvršće stisnuti Krista za ruku, jer upravo tada smo najjači. Zaista smo uživali u sinoćnjem predavanju i što je najvažnije naučili nešto novo te stoga želim zahvaliti don Ivanu na divnom predavanju. Nadam se da ćemo imati priliku čuti još ovako poučnih tema te naučiti još nešto novo.

Go back