IZAŠLA IZ TISKA "RIJEČ" 2010.

Rijec bozic 2010

Riječ djelom postade!

Dragi župljani, dragi čitatelji Riječi!

Evo, u svojoj ruci držim dobro očuvani prvi broj Riječi, naše župne tiskovine, koji je izašao za Stepinčevo, početkom 2002. godine. Vi ga se sigurno još dobro sjećate. Tih prvih godina izlazio je po četiri puta godišnje na manjem broju stranica i manjeg formata da bi se kasnije (2006.) prešlo na dva puta godišnje s većim formatom i većim brojem stranica te, po prvi put ove godine (2010.) izlazi jedanput godišnje s većim brojem stranica nego prije.

Logičan je to slijed smanjenja brojeva Riječi u jednoj godini i povećanja formata, broja stranica te kvalitetnije obrade i tiska. Pored toga, treba izdvojiti još dvije činjenice koje su dovele do tek jednog broja riječi na godinu a to je naš Župni list kojega izdajemo svaka dva tjedna u 350 primjeraka te naša župna internetska stranica koju pokušavamo stalno osvježavati i držati aktualnom. S ova tri medija (Župne novine Riječ – jedanput godišnje, naš Župni list – svaka dva tjedna te naša Internetska stranica župe – svakodnevno dostupna i aktualna) nadamo se kako bar približno zadovoljavamo potrebe vas, naših župljana i prijatelja, u smislu informiranosti o prošlim i sadašnjim događanjima te planovima za budućnost ove naše župe Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna.

Riječ što je držite u ruci na naslovnici donosi našu blagajsku crkvu u novom ruhu obnovljenog bakarnog krova (više o tome u tekstu don Ivana Štironje). Pozornost bih vam svratio na najdulji ali i značajan tekst pod naslovom „Socijalna slika župe“ Zlatka Malića, karitasova djelatnika iz Sarajeva, koji je nastao na temelju prikupljenih podataka koje smo dobili od naših obitelji uz prošlogodišnji blagoslov obitelji. Iz života župe donosimo najvažnija događanja u protekloj crkvenoj godini. Tako je, uostalom, i zamišljen sadržaj značajnijeg dijela ove Riječi kao jednogodišnjeg pregleda najvažnijih događanja – od početka Došašća pa do svetkovine Krista Kralja. Lanjski Božić, Stepinčevo, Uskrs, Prva pričest, Presveto Trojstvo,  Krizma, susret mladih u Zadru, CD „Slavimo te, Oče“, Hkud Herceg Stjepan, HKM, Puljići u Blagaju, iz naših župnih Matica, dječji radovi te još ponešto – teme su kojih se dotičemo u ovom broju.

Želio bih i u ovoj prigodi zahvaliti Medijskoj sekciji HKM-a te Uredničkom vijeću koji se najviše trudi oko naše Riječi. Njihova imena, koja su vam ionako otprije poznata, možete pročitati na početku ovog broja Riječi.

Na kraju, ovaj broj Riječi nije više tek „božićni broj“. Stoga, dok vam, dragi župljani i čitatelji, želim prigodom izlaska naše ovogodišnje Riječi iz tiska blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2011. godinu, ne mogu a ne spomenuti i Stepinčevo, Uskrs, Presveto Trojstvo i druge važne crkvene i građanske događaje koji nam svojim značenjem i dragošću upotpunjuju našu božićnu sliku Djeteta.

Kao što molimo u našoj molitvi anđeoskog pozdravljenja „Riječ tijelom postade“, možemo poželjeti jedni drugima u božićnom i cjelogodišnjem našem crkvenom vremenu i životu uz novi broj naših župnih novina: „Riječ djelom postade!“

Don Bernard Marijanović, župni upravitelj

Go back