KRIZMA, 2016.

MLADI, ŽIVOT IZ DUHA, A NE IZ TIJELA!

Prva pouskrsna krizma na Vazmenu subotu, 2. travnja 2016., na Buni, raskrižju triju putova: Čapljine-Mostara-Stoca, stjecištu triju rijeka: Bune-Bunice-Neretve i sjedištu župe Blagaj-Buna posvećene Osobama Presvetoga Trojstva Ocu-Sinu-Duhu Svetomu. Četrdeset i pet pripravnika, od kojih 25 krizmanika i 20 krizmanica, u crvenim haljinama u procesiji ulaze u župnu crkvu i zauzimaju prve klupe. Za njima su u crkvi kumovi i kume, roditelji i ostali misari koji su ispunili crkvenu dvoranu i kor, a ostalo ih je i pred crkvenim vratima. Na primanje sakramenta sv. potvrde dolaze svi kandidati iz župe, i to osmoga razreda, iako ima još uvijek dijelova župe koje najamnički „pastorizira“ otpušteni franjevac iz Čapljine i suspendiran od svake crkvene službe.

   Vjeronaučno su znanje s Ordinarijata provjeravali, prije dva tjedna, don Željko, generalni vikar, i don Marin, tajnik. I našli kandidate dostatno poučenima.

   Prošle 2015. godine, prema župnikovu pisanu izvješću, bilo je u župi vjernika: 2592; vjenčanja: 12; pokopanih: 25; krštenja 26; prvopričesnika: 32; krizmanih: 38. Župa je u blagu plusu i u živu impulsu pod pastoralnoj skrbi župnika don Nikole Menala i kapelana mu don Damira Pažina. Župnik kao crkveni pravnik radi i na Biskupskom ordinarijatu kao sudski vikar rješavajući ponajviše ženidbene pravne parnice.

   Najprije don Nikolin pozdrav biskupu Ratku Periću i predstavljanje krizmanika s posebnim upozorenjem samim kandidatima da ostanu povezani i suradnički raspoloženi sa sedmerostrukim darom Duha Božjega kojega danas u sakramentu primaju.

   Pozdravna krizmanikova riječ biskupu, darivanje svježa buketa cvijeća iz ruke krizmanice, dva misna čitanja, jedno iz starozavjetnoga Ezekiela, drugo od ovoga subotnog dana iz Djela apostolskih (4,13-21) povjerena su ostalim krizmanicima, kao i molitve vjernika s ambona. Evanđelje po sv. Marku (16,9-15) navješćuje don Đuro Bender s Gradine. A pričešćuju petorica misnika. U župnom dvoru našlo se još više svećenika koji su došli čestitati župniku, župi i župljanima, napose slavljenicima sv. krizme.

   Homilija. Biskup je pozvao krizmanike i ostale slušatelje da posvete dužnu pozornost na riječi, a propovijed je razdijelio, potaknut događajem opisanim u Djelima apostolskim, na tri dijela:

   Prvo, fenomen ljudske krvi. Znaš li ti, krizmanice, što je to krv? I odakle u njoj hemoglobin, ili bilirubin, fibrinogen, kalij ili kalcij? Kako eritrociti ili crvena krvna zrnca arterijama nose kisik i hranjive sastojke u sve pore ljudskoga tijela a preuzimaju i venama vraćaju ugljični dioksid i razne otpade da izađu iz tijela? Nose otrov a ne otruju se? Sve ista krv? Jesi li čula da ti sama imaš krvnih sudova: arterija, vena i kapilara oko 100 tisuća kilometara duljine? Znaš li ti, krizmaniče, koliko treba najmanje isteći krvi da čovjeka nestane? Jesi li čuo može li se krv medicinski proizvesti da zamijeni ovu prirodnu? I je li je itko smislio i izradio u laboratoriju? Ako jest, koji je to znanstvenik? Zašto će u onoga maloga skupina krvi A, u onoga AB, u onoga 0, u onoga B? Zašto u majke može biti druga skupina krvi od krvi njezina djeteta? Niti ti to znaš, ne zna ti ni mama, ni ćaća, ni ona laborantica, ni njezin šef hematolog – stručnjak za krv, ni onaj u New Yorku. Nego ako nemaju krvi u bolnici za kakvu hitnu operaciju, vapiju na sve strane da se jave dragovoljci da daruju krv. Ne da prodaju, nego da daruju. Krv se ne smije ni kupovati ni prodavati. Kao ni ljudski život. Ako nema te određene krvi, čovjek umire! Izlazi dah, duh, duša iz njega, a ostane samo tijelo. Tijelo s četiri-pet litara krvi, ali ne teče. Nema duha da pokrene srce, a u srcu ne radi pumpa da pokrene krv. I tako tijelo u grob, a duša na Božji sud!

   Drugo, hrom od rođenja.Djela apostolska opisuju kako su ljudi svakoga dana donosili jednoga svoga susjeda hroma od rođenja na hramska vrata u Jeruzalemu da prosjači. Apostoli Petar i Ivan, nakon Isusova uzašašća na nebo, došli u Hram moliti se Bogu. I upravo da zakorače u Hram, a toga hromoga postaviše pred vrata. Obje mu noge ispod koljena usahle. Uopće ih ne osjeća. Ne teče krv kroz njih od njegova rođenja, možda više od 30 godina! Krv dospije do koljena i vrati se. A noge ispod koljena mrtve, bez krvi, kost i koža. „Daj mi, Bog ti dao!“ „Daj mi, šekel, Bog ti se smilovao!“ – poče hromi molećivo moljakati. Petar se zaustavi, pogleda ga prodornim okom i reče mu: Prijatelju, nemam ti ni srebra ni zlata, ali što imam - to ti dajem: „u Ime Isusa Krista Nazarećanina hodaj“. I hromomu pred Hramom u tom hipu mlazom proteče krv kroz noge. I on se uspravi naočigled svima. Skoči na noge lagane, poče se uskakivati na nogama ne vjerujući samomu sebi. Pođe za apostolima u Hram „poskakujući i hvaleći Boga“!

   Na to glavari narodni i starješine svećeničke uhvate Petra i Ivana i dovedu ih na sud da im zaprijete i zabrane da ne smiju više spominjati Imena Isusova. Židovi pokazaše prijezir, mržnju i prijetnju nazivajući apostole svakakvim imenima, a osobito vrijeđajući ih kao „nepismene i neuke“ (Dj 4,13). Nepismeni, jer ne znaju beknuti što se tiče Svetoga Pisma; a neuki, jer ne znaju nijednoga njihova kanonskog paragrafa. Apostoli kažu da nisu, doduše, pismeni kao farizeji - Petar nam je ostavio dvije divne Poslanice, a Ivan čak pet svojih pisanih djela! - ali oni znaju Isusa Krista, i to onoga Raspetoga i onoga Uskrsloga! Imaju od njega moć i vlast da izgone đavle i liječe svaku vrstu bolesti. Ustobočiše se apostoli, neustrašivi kao Hram jeruzalemski: Sudite nas i zatvorite, ali mi se želimo Bogu pokoravati i Boga slušati! Ako treba ginuti, ginemo za Boga! Za Isusa Krista!

   Treće, krizmaniče i krizmanico, vidiš li ti te apostolske hrabrosti, neustrašivosti, strahopoštovanja pred Bogom? To je jedan od sedam darova Duha Svetoga. Taj dar i vi danas primate! I vi možete biti neustrašivi kao apostoli! Da se bojite samo Boga i nikoga drugoga do Boga.

   Krštenje. Mi se u životu jednom sakramentno krstimo. Taj obred krštenja traje možda pola sata. Ali kršćani smo s pravima i obvezama svega svoga života!

   Vjenčanje. Kršćani se sakramentno vjenčavaju. Taj obred traje možda pola sata. Ali cio život treba živjeti iz obveza preuzetih na vjenčanju u istoj kući, u istoj obitelji, pod istim krovom.

   Krizmanje. Vi se danas, jednom zauvijek, krizmate u životu. Ovaj obred sv. krizme pod ovom sv. Misom ne traje ni pola sata. Ali vi primate sedam darova koje razvijate svega živoga svoga. Vi ste pozvani da surađujete s Duhom Svetim! Ako si se danas krizmao, a sutra uletio u ćaćino auto, ukravši mu ključeve, i upružio prema Mostaru, ti si izgubio pamet a uskoro ćeš i život. Ne će ti Duh Sveti pokazati ni mudrosti ni razboritosti, ni znanja ni savjeta. Ti si naumio živjeti izvan Duha Božjega! Ako je tako, onda ti ni ovaj današnji čin ništa ne vrijedi i ništa ne koristi. Bog ti je dao pamet da s pomoću te pameti s Duhom surađuješ.

   Tko se Boga boji i drži njegove zapovjedi – taj je potpun čovjek. I pravi vjernik!

Go back