Krizma i prvi pohod novoga dijecezanskog biskupa mons. Petra Palića Buna, 15. svibnja 2021.

Biskup je Petar slavio sv. Misu u župi Blagaj-Buna, u crkvi na Buni u 11.00 sati. Bilo je 34 pripravnica i pripravnika, koji su procesijski pošli ispred župnoga dvora, obučeni u krizmane haljine, poklonili se Presvetomu i zauzeli svoja mjesta u klupama ispred kumova i kuma, dok je zbor mladih Mir s kora pratio svojom pjesmom Dođi, Duše Presveti. Jedan je krizmanik izgovorio pozdrav biskupu na sljedeći način:

Poštovani oče biskupe

Pozdravljam Vas u ime nas trideset i četvero krizmanika, u ime naših roditelja, kumova i prijatelja. Izražavamo Vam srdačnu dobrodošlicu. Drago nam je da ste danas s nama. Mi, krizmanici, nestrpljivo očekujemo darove Duha Svetoga. Danas je dan kada ćemo po polaganju ruku i mazanjem svetim uljem primiti neizbrisivi pečat s kojim ćemo moći dalje koračati kroz život kao mladići i djevojke, ali nadasve kao kršćani. Nadamo se da ćemo biti sol zemlje i svjetlo svijeta.

Nastojali smo se marljivo pripremiti kako bi nas danas Duha Sveti ojačao. Redovito smo dolazili na Mise, rado smo ministrirali, pjevali, svirali. Redovito smo pohađali školski i župni vjeronauk! Nastojat ćemo biti nazočni u životu ove župne zajednice i nadalje kroz pjesmu, radost i veselje. Radujemo se susretima Hrvatske katoličke mladeži u našoj župi.

Zato Vas danas, otvorena srca i duše, dočekujemo i radosno se želimo s Vama moliti trojedinome Bogu. Dobro došli!

Krizmanica je darovala svježe cvijeće, koje je stavljeno ispred oltara, u čast Krista euharistijskoga kojemu je crkva posvećena.

Župnik don Nikola Menalo u svom je pozdravu iznio razmišljanje nad evanđeoskim odlomkom sv. Luke o čudesnom ulovu.

Poštovani gospodine biskupe Petre, cijenjeni kolege koncelebranti, dragi đakone Ivane, pobožni narode Božji!

Biskup Petar pohodi našu župnu zajednicu po prvi put kao dijecezanski biskup Hercegovine, stoga nam je iznimna čast što je ove godine s nama kada će vjeroučenici devetih razreda primiti sakrament krizme po njegovim rukama. Mladost će također pjevati, a mladi su sa župnikom i đakonom nositelji duhovnih događaja u župi.

Biskupe Petre, izabrali ste za biskupsko geslo riječi iz evanđelja po Luki: „Na Tvoju riječ“, koje opisuje događaj čudesnoga ulova na Genezaretskom jezeru. Drago mi je pozdraviti Vas iz hercegovačke „Galileje“, župe Blagaj-Buna, koju svojim vodama kupaju rijeke Neretva, Buna i Bunica. Nisu nam nepoznati pojmovi: mreža, ribe, ulov, Riječ.

Isusova je crkva često bila obala jezera, a njegova propovjedaonica čamac. Želio je ići tamo gdje su ga ljudi rado slušali. 

-          Današnji krizmanici i svi vjernici žele slušati što im Isus govori preko Vas, žele se osvijestiti Božjom riječju.

Isusov je prodoran pogled vidio Genezaretsko jezero drugačijim od onoga kako su ga vidjeli ribari.

-          Kako su lijepe oči krizmanika koje žele gledati drugačiji hercegovački Genezaret.

Petar je bio već umoran od bacanja mreže ali je na Isusov zahtjev ponovo bacio mrežu.

-          Naši krizmanici ne žele odustati prebrzo, žele zajedno s nama bacati neumorno mreže na svom mladenačkom putu života, od danas osnaženi darovima Duha Svetoga.

-          Našim ovogodišnjim krizmanicima okolnosti nisu baš sklone, kao što nisu bile ni apostolima, ali Petar reče, "Iako su okolnosti kakve jesu, ako ti tako kažeš, ponovo ćemo pokušati". Dragi krizmanici, ne oklijevajte iako vam vrijeme nije sklono. Ako budete čekali savršen trenutak, nikada nećete započeti. Ako tražite čudo sjetite se Isusa i njegove riječi kojom nam zapovijeda da pokušamo nemoguće.

Dragi biskupe Petre, spustili ste se iz Mostara s jedne strane rijeke Neretve i prešli na drugu njezinu obalu bacajući mrežu ljubavi Božje na ove mladiće i djevojke, njihove kumove i roditelje, rodbinu i prijatelje, kao i na sve nas u ovoj crkvi i župi. Neka ta mreža bude jaka, elastična i izdržljiva kako bismo se svi osjećali obavijeni Božjom blizinom. Dobro nam došli!  

Krizmanici su pročitali misna čitanja, a đakon navijestio evanđelje.

Biskup je u propovijedi, govorio o Isusovoj ljubavi temeljeći propovijed na ulomku iz Ivanova evanđelja (Iv 14, 15-17)Ako me ljubite, zapovijedi ćete moje čuvati

Sam obred sv. krizme tekao je uredno i pobožno.

Sedam je krizmanika izmolilo molitve vjernika.

Biskup i đakon pričestili su krizmanike i njihove kumove, a don Nikola i don Domagoj ostale vjernike. Na kraju svete Mise župnik je zahvalio biskupu i darovao ga umjetničkom slikom.

Poslije zajedničkoga fotografiranja na objedu u župnoj kući pridružili su se ostali svećenici iz dekanata i susjednih župa. Zadržali smo se u ugodnom razgovoru.

Neka Duh Sveti vodi naše krizmanike na putu odrastanja. Zahvalan sam im za svaki trenutak i aktivno sudjelovanje u župnoj zajednici.   

Župnik

Go back