KRIZMA NA BUNI 2011.

U nedjelju, 29. svibnja, s početkom u 17 sati naši kandidati za sakrament Potvrde primit će po rukamama našeg mjesnog biskupa Ratka Perića darove Duha Svetoga - sakramenat Krizme. Dvoje djece s posebnim potrebama, jedno dijete iz Mostara i pedeset i jedno dijete iz osmih razreda koji su se redovito pripremali na župnom vjeronauku pristupit će toga dana sakramentu u našoj crkvi na Buni.

Njihovoj krizmi prethodila je višegodišnja priprava na školskom vjeronauku, na župnom vjeronauku te naravno u samoj obitelji. Sveta ispovijed za kandidate, njihove kumove i roditelje predviđena je dan prije, u subotu 28. svibnja u 10 sati u našoj crkvi. Molimo i mi za njih, našu župu i sve kršćane da po darovima Duha Svetoga svakodnevno rastemo u svojoj vjeri te se ne umorimo na tom putu ljudskog sazrijevanja uz pomoć Božje milosti.

***

Polazeći iz Mostara na Bunu u nedjelju popodne, 29. svibnja, da u 17,00 sati pod sv. Misom podijeli sakrament sv. potvrde kandidatima koji su se pripremali i školskim vjeronaukom i župnom katehezom kroz ovu školsku godinu, biskup se Ratko s tajnikom don Ivanom najprije svratio u mjesto Ortiješ gdje ga je čekao don Bernard Marijanović, župnik, i gdje je kandidatima Borisu i Moniki, koji su s poteškoćama u razvoju, podijelio sakrament sv. potvrde. Pred kućom mnoštvo čeljadi, od najmanjih do najvećih. Biskup je posebno ohrabrio roditelje spomenutih krizmanika da pokažu svu strpljivost i ljubav u brizi oko svoje djece, a Bog će im uzvratiti svojim milosnim darom i na ovom i na boljem svijetu.

Biskupa su u župnoj crkvi na Buni pozdravili predstavnici krizmanika, pedeset i dvoje ih na broju (jedan iz župe Sv. Ivana ap. iz Mostara), svi iz osmoga razreda. A župnik don Bernard u ime cijele župe izrazio dobrodošlicu. Krizma se na Buni upriličuje svake godine. Sustavan rad župnikov privlači sve više mladih a i ostalih u crkvu. Ljudi sve više uviđaju gdje je crkvena zakonitost i valjanost, gdje je pastir kojega je crkvena vlast imenovala i poslala.

Prostrana crkva, još nedovršena, ali s uređenim prezbiterijem, koji je i osigurao i, na molbu mjesnoga biskupa, blagoslovio domaći sin iz Kamene msgr. Želimir Puljić, nadbiskup iz Zadra, 20. ožujka ove godine. Uvježban zbor, tečne ceremonije oko oltara s ministrantima. A među njima i dvojica maturanata iz Travnika, Robert iz same župe i Marin iz mostarskoga Cima. Sretna im uskoro gimnazijska matura i još blagoslovljeniji upis na bogosloviju! U koncelebraciji je i mostarski dekan msgr. Luka Pavlović, koji je kršten u blagajskoj župi Presvetoga Trojstva 1947. godine; u Rotimlji tada nije bilo stalna svećenika. Tu je i drugi Rotimljanin, don Antun Pavlović, župnik u Šipovači-Vojnićima. Biskup u propovijedi govori o vezi između sakramenta krštenja i sakramenta potvrde toga istoga krštenja, ali s novim milostima i darovima, upravo sa sedam darova, od mudrosti do straha Božjega, koje Bog daje onima koji mu se pokoravaju. Darovi hoće uzdarje, a ovdje je najljepše uzdarje sam rad s Duhovim talentima, marljiva suradnja s milošću, živo sudjelovanje i razvijanje tih Božjih darova u životu. Bog te stvorio bez tebe, ali te ne će spasiti bez tebe i bez tvoga sudjelovanja! Budi mudar, razborit, daj se savjetu, vježbaj se u jakosti i pobožnosti, neka te uvijek preplavljuje strahopoštovanje pred Bogom i njegovim zakonom, krizmaniče i krizmanico! I bit ćete sretni!

***

Župa se danas zove Blagaj-Buna. Osnovana je prije 120 godina, 1891. Do ovoga rata sjedište je župe bilo u Blagaju, sa stoljetnom crkvom, sagrađenom 1908., i župnim stanom podignutim 1911., točno prije sto godina! A od 1995. sjedište se župe nalazi na Buni. Zato su obje riječi u nazivu župe zadržane. Knjige vele da Buna dolazi od latinskoga pojma bona (bonus – dobar, blag). Možda se u rimsko doba tako zvao taj predivni predio gdje se ovo dvorječje Blagaj-Buna slijeva u troriječje: Neretva, Buna i Bunica. Bunica izvire ispod nepristupačne klisure između Hodbine i Maloga Polja, teče oko 6 km i s lijeve strane utječe u Bunu. A Buna izvire u Blagaju ispod brežuljka na kojem je podignuta tvrđava, grad hercega Stjepana Kosače. Danas se vide samo ostatci. Od izvora do uvira u Neretvu Buna teče oko 10 kilometara. A kada su pridošli Hrvati od stoljeća sedmog, Bonu su preveli na svoj jezik: Blaga, odatle današnji Blagaj. Za jedan dio ostao je ipak naziv Bona ili Buna. Tako su tijekom stoljeća ostala oba naziva, a znače jedno te isto: blaga klima, dobra zemlja, dobra mjesta, dobre rijeke, dobra riba u njima. Blagi narod i u njemu dobri ljudi. A današnja župa ima oko 3.000 župljana u 750 katoličkih kuća. Prošle godine bilo je 9 vjenčanja, 17 sprovoda, 31 krštenik, 38 prvopričesnika, 61 krizmanik. Od tiska najviše primaju „Crkvu na kamenu“: 90 primjeraka.

Go back