NIJE OVDJE, USKRSNUO JE, ALELUJA, ALELUJA!

Veliki cetvrtak 2009

Veliko sveto trodnevlje započeli smo Misom večere Gospodnje na Veliki četvrtak koju je predvodio naš kapelan don Mile Vidić. I ove godine „dvanaestorica apostola“ uresila su oltar: Pero Puljić, Miro Selmanić, Vedran Perić, Kristijan Ćorić, Marin Ćorić, Bojan Kozarić, Dario Stjepanović, Mario Matoš,  Dado Soldo,  Josip Novaković, Zoran Palac i Mario Barić.

Župnik don Ivo i kapelan don Mile pristupili su nakon svetog evanđelja i oprali im noge pokazavši tako upravo onaj primjer koji je i Isus na Posljednjoj večeri pokazao svojim učenicima – da svaki od nas treba služiti svome bližnjemu. Nakon svete mise oni su zajedno sa svećenicima večerali u župnoj dvorani „gorko zelje“, gdje je župnik prelomio kruh i podijelio „apostolima“.

Te večeri započelo je i klanjanje pored Isusova groba koje je trajalo do subote navečer tj. do početka obreda Velike subote. Svaki sat izmjenjivale su se „straže“: mladi, djeca, srednjoškolci, obitelji… U tišini pored Isusova groba svatko je htio doživjeti tajnu Kristova otkupiteljskog čina.

Na obredima Velikog petka pjevali smo Muku Gospodinovu, ljubili križ i pričestili se Kristovim tijelom. „Puče moj što učinih tebi ili u čem ožalostih tebe, odgovori meni“, odjekivala je pučka popijevka u prepunoj crkvi koja je pozivala na razmišljanje o strahoti muke koju je Krist podnio za sve nas.

Obrede Velike subote započeli smo pred crkvom blagoslovom ognja. Uskrsna svijeća svijetlila je u uskrsnoj noći i pokazivala put Kristov svim narodima i jedinu pravu istinu koju treba slijediti. „Svjetlo Kristovo“ na uskrsnoj svijeći postavili smo na vidno mjesto pored oltara, okadili ga, a vjernici su u svojim rukama držali upaljene svijeće. Onda je župnik otpjevao hvalospjev uskrsnoj svijeći, nakon čega se nastavila sveta misa sa svečanim „Slava Bogu na visini“. Svetu misu predvodio je don Mile i uputio uskrsnu poruku u svojoj propovijedi gdje je naglasio riječi Novoga Zavjeta: „Nije ovdje, uskrsnuo je“!

Na sam blagdan Uskrsa u našoj župi slavili smo samo jednu svetu misu, onu pučku, u 10.00 sati. U prepunoj novoj crkvi narod je, zajedno sa našim zborovima „Mir“ i „Put ljubavi“ gromoglasno zapjevao uskrsnu pučku popijevku: „Isus usta slavni“! Uskrsno raspoloženja sjalo je na licima djece, mladih i odraslih. Takvu radost u srca i na lica može donijeti samo Uskrsli. Ta molimo li iz uskrsnih misnih obrazaca: Ti si uzrok tolikom veselju! Župnik don Ivo uputio je uskrsnu riječ vjernicima i svima čestitao Uskrs, te prenio uskrsne čestitke bivšeg župnik don Željka Majića koji je trenutno u službi vicerektora Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.

Nakon svete mise pred crkvom se nastavilo narodno veselje, čašćenje rakijom i kolačima i popularno tucanje uskrsnim jajima. Naš folklor, na čelu sa don Milom, održao je pred crkvom i kratki uskrsni program u kojem su djeca iz folklora po prvi put nastupila igrajući kolo što je narod popratio iskrenim pljeskom. Pjevači su onda podigli bećarac, a svi su radosno prihvatili pjesmu i pridružili se uskrsnom veselju.

Go back