Pokorničko hodočašće u svetište Kraljice Mira u Hrasno (video+slike)

Ove godine, kao i prethodnih godina organizirano je pokorničko hodočašće u središnje marijansko svetište Trebinjsko-Mrkanske biskupije u Hrasno. Svake nedjelje hodočaste po tri župe, a mogu im se priključiti i vjernici iz drugih župa.

U drugu korizmenu nedjelju 21. veljače, hodočastila je naša župa Blagaj-Buna zajedno sa župama Neum, Gradac, Hutovo, Čapljina, te mnogi vjernici iz drugih župa.

Iako se u župu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i svetište Kraljice Mira u Hrasno može doći iz više pravaca, ni jedan put nije lagan. No, usprkos tome, oko tisuću vjernika iz brojnih župa naših biskupija pristiglo je u Svetište Kraljici Mira, sa svojim nakanama, potrebama i molitvama.

Vjernici su sudjelovali u pobožnosti Križnog puta od postaje do postaje. Križni put predvodio je don Stipe Gale, župni vikar u Neumu.

Nakon pobožnosti Križnog puta, veliki broj svećenika bio je na raspolaganju za svetu ispovijed brojnim vjernicima.

Misno slavlje predvodio je don Damjan Raguž iz župe Rotimlja, a u koncelebraciji su bili: don Nedjeljko Krešić, župnik župe Gradac; don Stipe Gale, župni vikar župe Neum; don Antun Pavlović, župnik župe Hrasno i upravitelj Svetišta, dok su ostali svećenici ispovijedali i za vrijeme mise.

Pjevanje je animirao župni zbor iz Čapljine, a misna čitanja i molitvu vjernih čitali su mladi uz naše župe.

Druga korizmena nedjelja nas vodi s Gospodinom na Goru preobraženja gdje je poveo trojicu svojih apostola. Nije im dozvolio da sagrade sebi sjenice na Gori preobraženja kako su oni htjeli. Gospodin nije htio da njihovi doživljaji ostanu samo njihovi nego da svjedoče svoju vjeru drugima. Svojim preobraženjem, Gospodin nam i ove Korizme daje potrebnu snagu da ga ispunimo.

S obzirom da je Sveti Otac ovu godinu proglasio Svetom godinom milosrđa, u Svetištu u Hrasnu, vjernici su mogli dobiti i potpuni oprost za sebe ili ga namijeniti za pokojne. Iako se grijesi opraštaju u valjanoj i skrušenoj ispovijedi, ipak ostaju vremenite kazne, a za koje se može dobiti potpuni oprost uz već poznate uvjete.

Godina milosrđa je povoljan trenutak da se promijeni život te da živimo tjelesna i duhovna djela milosrđa, a posebice u ovoj Korizmi.

Prelijepo je bilo osjetiti ovo zajedništvo u pobožnosti, sakramentima i euharistijskom slavlju te za vrijeme Križnog puta razmatrati osjećaje i obraćati se Bogu skrušena srca.

Go back