PREDSTAVLJANJE FOLKLORA I ŽUPNIH ZBOROVA

Djecji zbor Put ljubavi

BUNA – Na svetkovinu Krista kralja, 23. 11. 2008. u našoj župi predstavljen je župni HKUD Herceg Stjepan, te zbor mladih Mir i dječji zbor Put ljubavi. Ovo predstavljanje vezano je i uz blagdan sv. Cecilije, zaštitnice glazbe, koji slavimo 22. 11. Svečanu svetu misu predvodio je župni vikar don Mile Vidić, dok je župnik don Ivo Šutalo ravnao našim zborovima koji su svojim skladnim pjevanjem uzveličali ljepotu svetoga misnog čina. Na koncu svete mise najprije je Slavko Raguž predstavio HKUD Herceg Stjepan, zatim je gospođica Daria Puljić predstavila zbor mladih Mir koji su otpjevali pjesmu „Slavimo te, Oče“, a djevojčica Dragica Tikvić predstavila je dječji zbor Put ljubavi koji je otpjevao pjesmu „Prijatelji maloga Isusa“.

Nakon svete mise HKUD Herceg Stjepan pred crkvom je izveo svoj program koji se sastojao od nekoliko kola koje je izvela plesna skupina i od bećaraca koje je otpjevala muški dio pjevačke skupine. Narodno veselje nastavilo se pred crkvom uz pjesmu, mezu, svirku i narodna kola.
HKUD Herceg Stjepan toga je dana prvi put predstavljen pod tim nazivom i po prvi puta službeno u župi nastupio u narodnim nošnjama.

Djecji_zbor_Put_ljubaviDječji zbor Put ljubavi nastupio je s pjesmom „Prijatelji maloga Isusa“

Zbor Mir Zbor Mir
Zbor mladih Mir predstavio se pjesmom „Slavimo Te, Oče“

HKUD HERCEG STJEPAN
HKUD Herceg Stjepan župe Blagaj-Buna

HKUD HERCEG STJEPAN
HKUD HERCEG STJEPAN
Pred crkvom nakon svete mise bilo je veselo i raspjevano

 

Član društva Slavko Raguž, prilikom predstavljanja HKUD-a rekao je:

„Naše župno kulturno–umjetničko društvo osnovano je 2004. godine. U protekle četiri godine imali smo nekoliko nastupa kako u našoj župi tako i izvan župe. Društvo broji oko 70 članova, podijeljenih u tri grupe. Mladi koji čuvaju tradiciju naših starih narodnih plesova, pjevačkog dijela koji se sastoji od odraslih muškaraca koji pjevaju bećarac i ostale narodne pjesme, te dječjeg dijela koji je još uvijek u začecima i još službeno nije nastupao. Kroz pjesmu i ples cilj nam je očuvati bogatu tradiciju naših predaka, kako ne bi pala u sjenu zaborava, te prenijeti na mlađe naraštaje to bogatstvo kulture i tradicije našeg hrvatskog naroda. Od  danas, 23. 11. 2008. godine, društvo nosi naziv „Herceg Stjepan“. Do sada nismo imali nošnje, ali zahvaljujući dobrim ljudima možemo se podičiti da smo konačno dobili nošnje koje danas prvi put ovdje predstavljamo. Iskreno se zahvaljujemo svima koji su nam pomogli oko šivanja narodnih nošnji. Posebna hvala našim župljankama: Stojki Brljević i Ankici Knezović, našim bivšim župnicima don Željku Majiću i fra Petru Vlašiću te županiji Dubrovačko-neretvanskoj i gradu Mostaru na svesrdnoj pomoći koju su nam pružili, kako bismo se danas mogli podičiti nošnjama i nastaviti daljnji još aktivniji rad. Nadamo se da ćemo i dalje ustrajati i u čuvanju naše kulturne baštine.“

Go back