Proslava Presvetog Trojstva, naslovnika župe i blagajske crkve 30. svibnja 2021.

Uskrs najveći kršćanski blagdan, a od njega sva liturgijska godina dobiva svoj smisao. Međutim, ako gledamo otajstvo samoga Boga, nespoznatljivu tajnu trojstvene Ljubavi, onda ipak moramo priznati da stojimo pred najvećom nepoznanicom koju ljudski um može zamisliti. Teološki se ta ljubav pokušava izraziti i dogmatskim i alegoričkim i simboličnim izričajima, ali u svojoj biti ostaje nedohvatljiva. Koliko je to otajstvo svjedoči i Katekizam Katoličke Crkve u br. 234: “Otajstvo Presvetog Trojstva središnje je otajstvo kršćanske vjere i života. To je otajstvo Boga u njemu samome. Stoga je to izvor sviju drugih otajstava vjere i svjetlo koje ih obasjava. To je najtemeljniji i najbitniji nauk u ‘hijarahiji istinâ’ vjere.” Naime, prva istina katoličke vjere kaže: Samo je jedan Bog, a tri su Božanske Osobe: Otac, Sin i Duh Sveti definirana je još na Nicejskom saboru 325. Papa Ivan XXII. odredio je 1334. da se slavi u cijeloj Crkvi. Blagdan se uglavnom slavio u prvu nakon Duhova, a to je prihvatio i papa Pio V. (1566.-1572.) u svom Rimskom misalu iz 1570. Papa Pio X. 24. srpnja 1911. blagdan Presvetoga Trojstva uzdigao je na stupanj svetkovine. Svetkovinu Presvtoga Trojstva svečano smo proslavili 30. svibnja 2021. sv. Misom u 11 sati u blagajskoj crkvi. Euharsitijsko slavlje predvodio je don Antonio Krešić, a koncelebrirali su don Davor Berezovski iz mostarkse katedralne župe i don Nikola Menalo, župnik. Đakonirao je don Ivan Aničić. Radio televizija Herceg-Bosna izravno je prenosila misno slavlje.

Župnik je na početku pozdravio nazočne župljane i hodočasnike, mladi su pročitali liturgijska čitanja kao i molitvu vjernika. Ministranti su ukrasili oltar, a pjevači prostor ispred kipova Blažene Djevice Marije i sv. Josipa. U Misi smo molili i za pokoj duše pok. don Nike Luburića koji je godinama sa zborom studenata iz Mostara dolazio i uzveličavo slavlje ove svetkovine. Neka mu Tojedini Bog bude nagrada za sva dobra djela koja je učinio na Zemlji.

Don Anotnio je započeo propovijed pitanjem o otajstvu Presvetoga Trpjstva. Odgovorio je da tu naš ljudski intelekt staje i ne može do kraja spoznati nespoznativo, ali ako intelekt staje ne smije stati naša vjernička molitva. Kroz molitvu svaki čovjek - i svećenik i obični vjernik laik - pozvan je biti apostol. Razmišljajući o nedjeljnom evanđeoskom ulomsku napomenuo je da je poziv apostola satkan u Isusovim riječima pođite i učinite učenicima mojim sve narode (Mt 28,19). Nasljavlja da Crkvu ne smijemo ograničiti samo na Galileju i Jeruzalem, nego trebamo prihvatiti Isusov poziv i Crkvu Božju prošititi po cijelom svijetu donoseći Isusa Krista svim narodima svijeta. Svaki naš dolazak u crkvu jeste dolazak k Isusu Kristu i naveo je primjer dječaka iz Tanzanije koji je postupno otkrivao Bibliju, a zatim se odlučio krstiti. Završio je propovijed poticajem da dopustimo Trojedinome Bogu da djeluje u našem životu.

Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio predvoditelju misnoga slavlja i uputio pozdrav svima koji su misno slavlje pratili ispred malih ekrana.

Nakon euharistijskoga slavlja spustili smo se do crkvene Ade, gdje smo se zadržali u društvu kolega i prijatelja, a pridružili su nam se okolni svećenici nakon što su proslavili pučke mise u svojim župama.

Neka Presveto Trojstvo prati ovu župnu zajednicu u duhovnome rastu.

Prijenos misnoga slavlja može se pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=hhqLOWaBFrg&t=1333s

Go back