Proslava sv. Nikole u župi

Vrijeme došašća je vrijeme darivanja, ljubavi, sreće veselja, veselog duha i u tom kratkom periodu koji traje od blagdana Krista Kralja pa sve do Božića, dana 6. prosinca smjestio se blagdan svetog Nikole, zaštitnika putnika, siromašnih i djece. Djeca su svima posebna, to su kao mali živi anđeli, naši najmlađi župljani. I njih se treba sjetiti, pa je i HKM svoj susret 2. prosinca posvetio pakiranju poklona za blagdan svetog Nikole.

Nakon zajedničke molitve, naš župnik je pohvalio mlade, koji su sudjelovali u organiziranju adventa na Buni. Fritule su bile ukusne, vino je bilo odlično, vijenci i ostalo je također bilo prelijepo i upravo zato što je sve bilo lijepo, morale su se povećati količine. Poslije dogovora o sljedećoj suboti, krenulo se na posao. Župnik i kapelan su nam dali što trebamo pakirati, podijelili smo se u nekoliko grupa i započeli svoj rad. Dok su jedni stavljali slatkiše, grickalice i lizalice u kesu, drugi su tu kesu vezali, treći rezali vrpce, a četvrti brojali paketiće. Broj paketića je rastao i dosegao broj od 255. Kako smo spremali paketiće, sjećali smo se našega djetinjstva i uzbuđenja večer prije kad bi stavljali čizmicu, nestrpljivo očekujući darove svetog Nikole. To nas je motiviralo da još više radimo, jer i mi smo proživjeli radost djetinjstva i znamo da nema ljepšeg osjećaja nego kad ti netko nešto pokloni, pa bila to i jedna obična lizalica. Pored toga, sam svetac biskup Nikola je pomagao siromašnima i bio darežljiv. Čuli smo za priču o siromašnom ocu i trima kćerima kojima je pomogao davši im zlato. Također , spasio je dječaka kojemu je riblja kost u grlu zapela, a pored tog smirio je uzburkano more. Sva dobra djela svetog Nikole mogu i nas potaknuti da činimo isto, pomažemo onima koji su u nevolji, dajemo siromašnima tj. vodimo se Božjim pravilima. To je ono na što nas poziva Crkva, Evanđelje, pa i sam blagdan svetog Nikole.

Sa zadnjim paketićem, očistili smo dvoranu i polako se razišli svojim kućama. Isto kao što će djeca staviti čizmicu na prozor, stavimo i mi čizmicu u naše srce koja će se napuniti darovima Božjim. Nije blagdan svetog Nikole samo za djecu, blagdan je za sve uzraste, a sveti Nikola nije sinonim za darove i djecu, nego za dobrotu, pomaganje, ljubav i radost. Pored tog taj blagdan treba biti i uvod u još radosniji blagdan, priprema za blagdan Božjeg silaska na svijet, blagdan Božića, koji se iz dana u dan približava…

Go back