Prva Pričest u župi 11. travnja 2021.

U našoj župi proslava Prve Pričesti planirana je na Mali Uskrs ili Bijelu Nedjelju, kako je to već običaj. Malo smo se pribojavali širenja zaraze koronavirusom, ali sve je proteklo lijepo i svečano 

Dan malo oblačan malo sunčan. U crkvi roditelji i rodbina a dosta naroda ispred crkve. Na koru dječji zbor Put ljubavi. Prvopričesnika 18. Ušli smo svečano u procesiji. Pod Svetom Misom prvopričesnici su imali prigodne recitacije, čitali čitanja, a svečano slavlje učinili još svečanijim pjevanjem psalma i zahvalnom pjesmom na kraju Svete Mise. Župnik je zahvalio đakonu don Ivanu Aničiću koji je lijepo pripremio prvopričesnike i za sakrament ispovijedi i za sakrament euharistije. 

Ovogodišnja tema Prve Pričesti bila je Kako su slatke nepcu mom riječi tvoje!“ uzete iz psalma 119. Ova je godina proglašena Godinom Riječi Božje pa smo iz toga razloga imali otvorenu knjigu s prvopričesničkim fotografijama ispred ambona, a župnik don Nikola imao je prigodnu propovijed na tu temu. Upitao ih je na početku: „Kako se uče slova?“ te odgovorio: 1. Pjevanjem pjesmica; 2. Slikovnicama i 3. Ponavljanjem riječi i slova što je ključno za učenje. Židovi su učili djecu tako da bi uzeli u jednu ruku tanjur a u drugu med. Onda bi nacicali med u obliku npr. slova A i pokazali djetetu i rekli: „Ovo je ALEF“ – Ponovi: alef.“ Dijete odgovori: alef. Onda bi mu pružili med k ustima i dijete bi kušalo to slovo svojim jezikom i tako učilo abecedu. Tu sliku psalmista uzima i uvršćuje je kroz ovaj redak 119. psalma: Kako su slatke nepcu mom riječi tvoje Gospodine.

Ne Nedjelju božanskog milosrđa dragi Bog pozivao naše prvopričesnike na slasnu duhovnu hranu koju će po prvi puta primiti. Na duhovni tanjur ispisana su i njihova imena sa sljedećim početnim slovima:

Alef: Ana Žilić i Andrija Perić

Dalet: Dora Bitunjac, Dragan Kalinić

Het: Ema Raguž

Samoglasnik: Ina Kiara Marić, Ivan Pavao Boltar, Ivano Pranić, Ivano Antunović

Jod: Jakov Bitunjac

Lamed: Lovro Tokić, Luka Jozić

Mem: Mia Petrović, Mihaela Biloš, Monika Stojčić

Nun: Nedjeljko Marjanović

Pe: Patrik Andrić, Petar Pavlović

Zaželjeli smo na kraju prvopričesničkoga slavlja da se prvopričesnicima što više nebeskoga meda za jezik i nepce zadrži i da ih Božja riječ u životu sladi.

Go back