Prva Pričest u župi

Bijele haljine, sklopljene ruke u molitvi, čista i radosna srca krasili su 35 malenih koji su u svoj život pridodali još jedan sakrament, sakrament svete Pričesti na nedjelju Božanskoga milosrđa, i to u Svetoj godini.

Ovaj datum 3. 4.2016. je povijesni dan, ne samo našim prvopričesnicima i našim župljanima, nego i svim kršćanima. Ovu godinu je Sveti Otac proglasio godinom Božanskog milosrđa jer želi da promatramo Božansko Milosrđe, koje nadilazi sva ljudska ograničenja i sjaji nad tamom grijeha, kako bismo postali pouzdaniji i učinkovitiji svjedoci.

Upravo na tu nedjeljuunašojžupi u svečanoj procesiji u 11 sati, prvopričesnici su otvorila vrata svoga srca i prvi put primili Isusa u sakramentu svete Pričesti.

Od rođenja, prve suze, osmijeha pa do krštenja...Kasnije prvim zubićima te nestabilnim koracima koji najčešće završe padovima i uplakanim licima u naručju majke, pa dalje tijekom našega života, na poseban način se pripremamo za svete Sakramente i primamo živoga Isusa u naš život.

Usprkos dječijim padovima, lako se dignemo, te nestabilni i krhki koraci s vremenom ojačaju, baš kao i naša vjera. Nekad sagrađena na čvrstoj stijeni, a nekad na pijesku gdje je razne kušnje što nam život vješto sprema sruše i pretvore u prah.

Svojim recitacijama na samom početku, naši prvopričesnici su nam pokazali kako je za njih ovo velik i poseban dan, te su nas ponovno podsjetili kako je uz predan rad, trud te uz Božju pomoć sve ostvarivo. Tijekom cijele godine kroz crkveni i školski vjeronauk, te odlaske na svete mise, temeljito su se pripremali za prvu svetu Pričest. Također, u svojim domovima uz pomoć najmilijih učili su o svojoj vjeri. Od molitve Anđele Čuvaru, koje vjerojatno svako dijete zna te je pred spavanje s pouzdanjem moli, djeca su sazrijevala i tako se i njihov maleni molitvenik popunjavao.

Danas su s tim molitvenikom u srcu, obučeni u bijele haljine kao znak čistoće, poniznosti i radosti krasili oltar crkve. Baš kao i njihove fotografije koje su predstavljale 14 djela milosrđa, simbolično uokvirene u vrata milosrđa koja šalje poruku da prvopričesnici ali svi mi uzdignemo svoj pogled prema Bogu, milosrdnom Ocu i prema braći potrebnoj milosrđa. Upravo je i propovijed bila u znaku toga.

Isus nam u svojim prispodobama govori „što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste“. Djeca su odraz nas samih.

Kako će naše naše dijete sutra pomoći starijoj gospođi ponijeti vrećice iz trgovine, dati toplu dekicu čovjeku kojem je dom nebesko prostranstvo ili ga primiti u svoj kućute kako psovača opomenuti ako mi stariji ne činimo djela milosrđa. Pouka je sasvim jasna.

Nakon propovjedi prvopričesnici su obnovili svoja krsna obećanja te uz prigodnu recitaciju prinosili darove na oltar. Svečano slavlje uveličao je i naš dječiji zbor. Svetu misu predvodili su naši svećenici don Nikola Menalo i don Damir Pažin.

Na kraju sv. mise, prvopričesnici su se fotografirali sa svojim župnikom i kapelanom te su dobili prigodne darove kao podsjetnik na dan kada su primili Tijelo Kristovo, hranu spasenja i otkupljenja; te svom životu dali novi sakrament - prvu svetu Pričest!

Mateo Trlin

Go back