Prvi euharistijski poslije uskrsni četvrtak u župi, 8. travnja 2021.

Na blagdan blaženoga Alojzija Stepinca najavili smo kako bi nam velika radost bila kada bismo poput bl. Alojzija Stepinca, koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata prvi predvodio euharistijsko klanjanje u zagrebačkoj kapeli Corpus Domini kao zadovoljštinu za grijehe i oslobođenje od ratnoga i drugih zala da i mi na Buni kroz euharistijska klanjanja i misne žrtve molimo Boga da nam udijeli potrebne milosti i oslobodi nas zla i pandemija. Tada je predloženo kolegama mostarskoga dekanata i susjednim župnicima da to bude 8 četvrtaka od Uskrsa do svetkovine Tijelova. Jedna župa jedan četvrtak: klanjanje i Misa. Svećenici su lijepo prihvatili ovaj prijedlog i počeli smo s euharistijskim četvrtcima od Uskra do Tijelova. Prvi četvrtak pripao je župi sv. Ivana iz Mostara.

Župni vikar don Ilija Petković, Mlađi, na poziv župnika don Nikole, došao je s nekolicinom mladih pjevača i svirača na prvi poslije uskrsni četvrtak. Taj poslije uskrsni tjedan u svim župama je frekventan i zbog toga don Iliji posebno zahvaljujemo što je našao vremena i lijepo animirao klanjanje na temu Zajedništvo po krštenju.

Don Ilijinu meditaciju donosimo u cijelosti:

Pjesma: Glori, glori Aleluja

S dubokim poštovanjem klanjamo ti se Uskrsli Isuse na oltaru izloženi u presvetoj hostiji. Hvala Ti na ovom milosnom daru boravka s Tobom. Okupili smo se ovdje jer nam je drago prijateljevati s Tobom, našim Spasiteljem i Otkupiteljem. Znamo da si Ti naš najbolji prijatelj i suputnik na životnom putu. Ti nas uvijek u potpunosti razumiješ i želiš nam pomoći. „Bez Tebe bili bismo bijedni, preslabi“ kako pjesma kaže. Stoga Ti se cijelim bićem predajemo na početku ovog molitvenog susreta. Dođi u naše srce, dušu. Očisti nas svojim Božanskim milosrđem, odagnaj od nas svo zlo i za život nam snage daj!

Pjesma: U tvojim rukama

Isuse, nakon svoga uskrsnuća rekao si apostolima: »Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio!« (Mt 28, 18-20).

Isuse, imamo milost i čast biti i zvati se tvojim učenicima. Bog Otac nam daje Tebe Isuse, a Ti nam daješ Duha Svetoga koji nas vodi, ljubi i pazi. Duha Svetoga prima svaki vjernik po krštenju i time postaje članom Svete Crkve, po kojoj ima dužnost i sreću biti Tvoj učenik i sljedbenik. Od samih početaka Crkvi su prilazili različiti ljudi, različitih narodnosti i boje kože. Prvi kršteni su bili Židovi, Grci, Arapi, Afrikanci i svi su živjeli u zajedništvu po Isusu Kristu. I mi smo kršteni u ime Boga Oca, Sina Isusa Krista i Svetoga Duha. Na krštenju nas je svećenik polio vodom koja je znak čišćenja i uranjanja u Tebe – Isuse. Krštenjem smo postali apsolutno Tvoji i dio smo velike zajednice – Crkve. Biti kršten znači prihvatiti Isusov i Crkveni nauk – obdržavati tj. čuvati Božje zapovijedi i živjeti u jednom velikom zajedništvu u kojem smo svi braća i sestre. Kako je to divno – Isus nas sve povezuje u jednu obitelj u kojoj smo svi jednaki. Bez obzira na naše ograničenosti i slabosti ova trajna obitelj tj. Crkva nas voli i prihvaća. Kako je lijepo biti uvijek prihvaćen. Isus Krist nas stoga poziva da rastemo u zajedništvu, vjeri, molitvi i svetoj misi. Poziva sve vjernike svoje Crkve, bilo koje boje kože i narodnosti, da žive zajedno u ljubavi kao što i On sam nas voli.

Pjesma: Kako divno ime

Kriste, svojom smrću i uskrsnućem dao si nam trajnu zapovijed da Te slijedimo. Po krštenju mi trebamo biti svjedoci Tvoje slave i naviještati Te svim ljudima. Možda nam je ponekad teško svjedočiti i naviještati Isusa svojim življenjem?! Možda ga i mi poput Petra zatajimo svojim ponašanjem, grijesima? Lako ga odbacimo radi nečega ili nekoga? Oprosti nam Isuse kad nismo bili Tvoji pravi učenici, sljedbenici; kad smo narušavali sklad zajedništva na koje smo po krštenju pozvani.

Isus Krist apostola Petra bira da bude prvi među učenicima i njemu je ostavljeno vodstvo Crkve, tako i danas njegov nasljednik papa Franjo vodi Crkvu, a mi smo tu da slijedimo Kristov put dok ponovno ne dođe On, Kralj kraljeva. Tada ćemo, nadamo se, svi uskrsnuti na vječnu radost i sjediniti se u zajedništvu s proslavljenom Crkvom na nebu.

Isuse, budi uz nas kroz „ovu dolinu suza“ da ostanemo ono što smo po krštenju postali – Tvoja djeca – koja slušaju i vrše tvoje zapovijedi u zajedništvu s cijelom Crkvom. Amen!

Divnoj dakle...

Pjesma: Kralj Kraljeva

Go back