STEPINČEVO 2012.

BLAGAJ-BUNA: PROSLAVLJEN BLAGDAN BL. STEPINCA

KIUM, 2012-02-10

U petak, 10. veljače, svečanom svetom Misom u 18 sati, proslavljen je blagdan blaženoga Alojzija Stepinca čije ime nosi Pastoralni centar na Buni, župa Presvetoga Trojstva, Blagaj-Buna. Unatoč nezapamćenu snijegu i zimi, okupilo se više svećenika i preko dvjesta vjernika. Svetu je Misu predvodio don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana, apostola i evanđelista, iz Mostara, a koncelebrirali su: župnik don Bernard Marijanović, te svećenici don Ivo Šutalo, don Tomislav Ljuban, don Marko Šutalo, don Tonino i don Ivan Štironja.

Don Mladen je u svojoj propovijedi, navodeći ponešto od onoga što znamo o svojim uzorima, odnosno o onima koje iskreno volimo, naglasio da bi bl. Alojzije Stepinac trebao biti uzor svakomu od nas. Uzeo je pet Stepinčevih značajnih izjava u kojima se iščitava njegov primjeran kršćanski život te svaku od njih ukratko komentirao: 1. Prva je vezana uz njegovu mladost i obilježena željom da se u njegovu životu sve događa u skladu s Božjom voljom: Neka bude onako kako Bog to hoće. 2. Druga je izbor svećeničkoga poziva po kojem se želio suobličiti Kristu i naviještati ga ljudima: Imati i držati se dragoga Isusa, onda sve biva lako. 3. Trećom je obilježio svoje biskupsko služenje, kad je za geslo uzeo riječi Svetoga Pisma: In Te, Domine, speravi - U Tebe sam se, Gospodine, pouzdao. 4. Četvrta je vezana za suđenje 1946. godine: Moja je savjest čista. 5. Peta je vezana za posljednje trenutke njegova zemaljskog života, na današnji dan 1960. u 14.15 sati, kad je moleći Očenaš, nakon izgovorenih riječi: Budi volja tvoja – pošao na Božji sud. Potom je, među ostalim, don Mladen naglasio: „Svetost je najprije Božji dar koji zahtijeva čovjekov odgovor. Lik bl. Stepinca primjer je kako nasljedovati Krista, kako razumjeti i ostvariti volju Božju i postići svetost. Njegovo svjedočanstvo nije 'daleko' našoj stvarnosti. Dapače, iznimno je blisko jer Blaženik nije živio u nekoj davnoj prošlosti. Kristov križ, žrtva i trpljenje dokazuju koliko ljubav može biti velika. Blaženi je Alojzije upravo kroz sva poniženja, sužanjstva, obespravljenost, trpljenje - u kojem je uvijek svjedočki zračio nadu, potvrdio tu istu Veliku ljubav trpeći i umirući za Krista i Crkvu“. Don Mladen je istaknuo: „Ono što se voli za to se izgara i umire! Bl. Alojzije volio je Boga, Crkvu i sve ljude bez razlike“, te pozvao sve prisutne na molitvu Gospodinu da nam, po zagovoru bl. Alojzija, svima udijeli spremnost i hrabrost za takvu svjedočku ljubav.

Liturgijsko je pjevanje predvodio zbor mladih uz pratnju nekoliko svirača na gitari, violini i klavijaturama. Unatoč hladnoći, crkva je bila ispunjena vjerničkom pjesmom i molitvom. Na kraju Mise, don Bernard je zahvalio propovjedniku, svećenicima, pjevačima, sviračima, čitačima, ministrantima i svim vjernicima koji su, unatoč studeni i ledu, pripomogli u pripremanju svečanoga slavlja. Sve je nazočne pozvao u dvoranu „Bl. Alojzija Stepinca“ na blagdansko čašćenje i pjesmu.

Napominjemo da veliki snijeg i nevrijeme nisu omeli veći broj vjernika da se odazovu pozivu župnika don Bernarda i sudjeluju u programu priprave za ovaj dragi blagdan. Trodnevnica se odvijala prema već najavljenu i predviđenu programu: prve večeri, u utorak 7. veljače, predstavljeni su prvopričesnici, drugu večer krizmanici, a treću večer, u četvrtak 9. veljače, upriličen je sastanak članova Župnoga pastoralnog vijeća. Broj mladih koji se odazvao i bio prisutan, znak je da život i primjer blaženoga Alojzija Stepinca mlade privlači i da im puno znači. Zato i molimo da ga oni i svi mi nasljedujemo kršćanskim uvjerenjem i životom.

Don Ivan Štironja

Go back