Stepinčevo 2016.

U vremenu u kojem živimo čovjek sve više gubi osjećaj za svetost. Na svetost se gleda kao na nešto što je miljama daleko od naše svakodnevice, kao nešto što jednostavno više nije moderno. Upravo zbog toga Crkva stalno naglašava i opominje kršćane da trebaju težiti za svetošću, ističući Kristov poziv na svetost: "Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet" (1 Pt 1,16). Jedan takva osoba, koju nam Crkva stavlja kao uzor i koje se prisjećamo svakog 10. veljače, jest blaženi Alojzije Stepinac zaštitnik našega Pastoralnog centra. Prošlo je 18 godina otkako ga je u Mariji Bistrici, blaženim proglasio sveti papa Ivan Pavao II. Upravo je ovaj papa dao i prvo službeno Crkveno odobrenje za pobožnost Božanskom milosrđu koja se slavi prvu nedjelju poslije Uskrsa. A sadašnji papa Franjo proglasio je 11. travnja Izvanrednu svetu godinu milosrđa. Evo kako je milosrdni Isus povezao ove pape, Stepinca i nas i našu župnu zajednicu.

Kako bismo se približili našemu uzoru i zagovorniku bl. Stepincu i pripremili se za korizmu organizirali smo duhovnu trodnevnicu u župi koja je započela u nedjelju 7. veljače 2016.

Na sam blagdan ovoga velikoga navjestitelja vjere Kristove i ljubitelja svoga bližnjega liturgijski slavili smo i Čistu srijedu ili Pepelnicu. Misno slavlje na Buni započelo je pobožnošću svete krunice u 17,30 sati. Uz župnika don Nikolu i kapelana don Damira na misnom slavlju sudjelovali su don Luka Pavlović, don Rajko Marković, don Damjan Raguž, don Ivan Kordić, a ispovijedao je don Željko Majić. Svetu Misu je predvodio i propovijedao don Ivica Boras župnik župe sv. Mateja na Rudniku u Mostaru.

Na početku je sve prisutne pozdravio župnik don Nikola pohvalivši ministrante koji su uresili prezbiterij u velikom broju. Spomenuo je kako je na ovaj dan u župi Krašić preminuo kardinal Alojzije Stepinac, koja je također posvećena Presvetom Trojstvu kao i ova naša župa, pa ćemo u molitvi biti ujedinjeni s ovom župom i rodnim mjestom našega blaženika.

Misno su slavlje svojim pjevanjem uljepšali pjevači župnoga zbora, a prvopričesnici su uresili prve klupe u crkvi pobožno slušajući i odgovarajući. Njihove su fotografije također dobile posebno mjesto, ispred ambona, s kojeg se naviješta Riječ upućena svim okupljenim vjernicima. Tako oni trebaju učiti čitati, širiti i živjeti Božju Riječ. Fotografije su stavljene na vrata koja su otvorena a između njih je slika Milosrdnoga Isusa koji ih čeka raširenih ruku da u ovoj Godini milosrđa preko Vrata milosrđa dođu do njega.

Prije don Ivičine propovijedi bio je obred pepeljanja okupljenih vjernika.

Don Ivica je u propovijedi naglasio veličinu blaženoga Stepinca koji je svoj život posvetio Bogu, Crkvi i svome bližnjemu. Osim što je svjedočio vjeru i odanost Svetoj Stolici, hrvatskom narodu kardinal se zauzimao za socijalni nauk Crkve, za dostojanstven život, rad i egzistenciju svakog čovjeka.

Molimo našega zagovornika blaženoga Stepinca da u ovoj Godini milosrđa bude s nama na putu vjere i da nas učvrsti u vjeri da ustrajno idemo onim putem kojim je i on išao.

Go back