Stepinčevo 2020.

Ove godine obilježava se 60. obljetnica od smrti bl. Alojzija Stepinca, a Crkva u Hrvata slavi njegov 22. spomendan, odnosno 22 godine je prošlo od kada je Alojzije Stepinac proglašen blaženim. Kako prošlih godina, od kada je pastoralni centar stavljen pod zaštitu blaženog Kardinala, tako je i ove godine u našoj župi posebno obilježen Stepinčev spomendan.

Duhovna priprava započela je već u četvrtak 6. veljače euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Sakramentom. Upravo je bl. Alojzije Stepinac u jednoj crkvici - kapelici u Zagrebu htio da bude klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i posvetio je tu malu kapelicu koja nosi naslov “Corpus domini” . Od tada se u toj kapelici svakodnevno i cjelodnevno može klanjati Presvetomu. Zbog toga je ove godine u našoj župi duhovna priprava upravo krenula klanjanjem Presvetomu oltarskom sakramentu. Ostale dane, misno trodnevlje, također smo obilježili na svečani način. Prije svake sv. Mise molila se krunica, a nakon krunice litanije na čast blaženog Alojzija Stepinca. 

Mise trodnevnice predvodili su: prvu večer, don Ivan Bijakšić - trenutno kapelan u župi sv. Mateja, a donedavni  kapelan u našoj župi; drugu večer, don Damir Pažin - trenutno kapelan u župi sv. Ivana apostola i evanđelista, također bivši kapelan naše župe.  Mise trećega dana trodnevnice pale su na na nedjelju, pa su slavljene u terminima kako to nedjeljom obično i biva. Sve tri mise predvodio je don Milenko Krešić, te na svim misama propovijedao. Don Milenko je doktor povijesti, profesor na KBF-u u Sarajevu, te duhovnik bogoslova. 

Vrhunac svečanosti ove priprave bio je na sam spomendan bl. Alojzija Stepinca. Rekli bi ljudi - baš kako dolikuje za našega Blaženoga. Svečanu večernju misu predvodio je don Josip Galić, bjelopoljski župnik, a uz njega bilo je još 10 svećenika koncelebranata te dva đakona: don Ante iz Katedrale i don Mate iz naše župe. Osim velikog broja svećenika, ne može se preskočiti ni još veći broj ministranata koji su asistirali pod ovom sv. Misom te tako ovu misu učinili još svečanijom. 

Osim što je bilo svečano s onu stranu oltara gdje se nalaze svećenici i ministranti, svečano je bilo i s drugu stranu oltara. Uz veliki broj vjernika koji su ispunili župnu crkvu, s drugu stranu oltara poseban obol svečanosti dali su zborovi naše župe, dječji zbor “Put ljubavi” i zbor mladih “Mir” koji su svojim zajedničkim pjevanjem uveličali Kardinalov spomendan. 

Predvoditelj misnoga slavlja, don Josip Galić u svojoj nadahnutoj propovijedi govorio je o liku i djelu Alojzija Stepinca. Posebno je istakao kako nam je Blaženik veliki primjer u dvjema zapovjedima: ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu. Te dvije zapovijedi izvršavao je do kraja svoga života u teškim vremenima totalitarnih režima. Da vrijedi biti Božji do kraja primjer nam je upravo čovjek iz našega naroda i čovjek iz ne tako davnih vremena - blaženi Alojzije Stepinac. Na kraju svoje propovijedi don Josip je pozvao vjernike da budu ovome svijetu prepoznatljivi kao “djeca Božja”. 

Nakon misnoga slavlja, slavlje je nastavljeno u pastoralnom centru “Bl. Alozije Stepinac” gdje je bilo dvadesetak svećenika. 

Go back