STEPINČEVO NA BUNI 2011.

STEPINČEVO NA BUNI

koncelebranti u crkvi

Liturgijski spomen blaženoga Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u župi Presvetoga Trojstva, 10. veljače, na Buni, u novoizgrađenoj crkvi uz Pastoralni centar koji od 10. veljače 2001. nosi Blaženikovo ime. Misno slavlje na sam spomendan u 18 sati predvodio je katedralni župnik iz Trebinja don Milenko Krešić u koncelebraciji s mjesnim župnikom don Bernardom Marijanovićem te još desetak svećenika, uz sudjelovanje većega broja vjernika.

Na početku euharistijskoga slavlja prisutni su molitvom litanija zazvali zagovor blaženoga kardinala Alojzija. Svečani slavopoj Slava Bogu, posebno pripravljen za ovu prigodu, izveo je zbor mladih. Evanđelje je navijestio don Ivan Marčić, novozaređeni đakon koji je na svome pastoralnom practicumu na Gradini, u župi sv. Ivana Glavosjeka.

U svojoj propovijedi don Milenko je govorio o svetosti, vjernosti i pobožnosti, vrlinama koje su osobito resile blaženoga Alojzija. Iako te vrline nisu popularne u ovo naše vrijeme, svatko bi se od nas trebao odlikovati tim istim krjepostima i vrijednostima jer nas na to kao kršćane poziva Krist Gospodin i njegova Crkva, poručio je propovjednik.

Župnik don Bernard na kraju je Mise zahvalio Bogu za proteklih 10 godina od kada je mjesni biskup msgr. Ratko Perić blagoslovio Pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca, koji je kroz proteklo vrijeme građen i uz koji su se duhovno i liturgijski izgrađivali vjernici župe Blagaj-Buna, sve dok nijen prošle godine otvorena crkva za svete obrede Zahvalio je svima onima koji su se molitvom i žrtvom kroz to vrijeme ugrađivali u taj duhovni dom Bogu na slavu a svojim dušama na korist. Zahvalio je i svim članovima župnih pastoralnih sekcija, napose pjevačima, sviračima, čitačima koji su se angažirali i sebe ugradili u pripremanje trodnevnice kao i same svečanosti.

Prvoga dana trodnevne blagdanske priprave, 7. veljače, župnik se nakon sv. Mise u 18,00 sati sastao s djecom prvoga i drugoga razreda koji su došli sa svojim roditeljima. Drugoga dana župnoj su zajednici predstavljeni prvopričesnici - njih 43 - za vrijeme Mise, nakon koje je uslijedio župnikov sastanak s njima i njihovim roditeljima. Trećega dana, 9. veljače, za vrijeme misnoga slavlja u 18,00 sati bilo je predstavljanje krizmanika - njih 50. Održan je i sastanak s krizmanicima i njihovim roditeljima.

Za sve tri večeri duhovne obnove kao i na sam blagdan liturgijsko su pjevanje pripremili mladi koji su i na taj način potvrdili svoju pripadnost kao i brigu za svoju župnu zajednicu. Nakon blagoslova i svečane završne pjesme u čast bl. Alojzija Stepinca, radosno blagdansko ozračje nastavljeno je u župnoj dvorani i župnoj kući.

Go back