Treća nedjelja Došašća (video)

Plamenim kliktajem treće svijeće približili smo se rođenju Kralja svega svijeta. Treća svijeća koju smo zapalili u subotu u predvečerje na advenskom vijencu uoči treće nedjelje Došašća najavljuje božićne radosti i blizinu Isusa Krista. Osim ljubičaste boje koja podsjeća na ozbiljnost priprave u ovom vremenu, našom crkvom su dominirale i jaslice. Kapelan don Damir s mladima naše župe precizno je radio na svakom detalju kako bi nam uprizorili atmosferu događaja koji su promijenili ljudsku povijest. Djetešce u štalici okruženo domaćim životinjima i ovu godinu u našoj crkvi ispričalo je priču “tihe noći”.

Na ovu uočnicu treće nedjelje Došašća, u našoj župi smo posebnu pažnju posvetili majkama i ženama. Materice su narodni ali i crkveni običaj. Unatoč tome što ovi običaji polako odlaze u zaborav, naši mladi drugog razreda osnovne škole zajedno s “Veronikama” na Buni su oživjeli ovaj stari običaj te prikazali ljepote povezanosti i prisnosti.

“Hvaljen Isus gazdarice, čestitam ti Materice. Ja sam došao, znaš, da mi nešto daš! Stigao sam preko polja da mi dadneš koji orah! Došao sam preko strane, da mi dadneš malo hrane! Na polju zdravo zima , molim jednu čašu vina. Vina ili rakije, evo Božić pred kapije”. Čestitari su pozdravili djevojke, majke, bake, susjede i ostale žene, te su ih simbolično zavezali kako bi se otkupile.

“Hladna zima vani puca, Božić nam na vrata kuca. Darovi su spremni za vas djeco, samo i nama napravite mjesto. Odvežite nam noge, čekaju vas radosti mnoge. Za vas svega imamo, djecu u kuću rado primamo. Evo suha smokva, badem i orah da vam bude volja bolja. Osladite se darovima što vam dajemo, uz božićnu pjesmu veselje šaljemo.” Nakon pučkoga maštovitog vezanja, žene su se otkupile darovima.

Sličan običaj obilježit ćemo i u iduću subotu, 17. prosinca, kada se na četvrtu nedjelju Došašća slave Očići – dan koji je posvećen očevima. Druženje se nastavilo u lijepo okićenom crkvenom dvorištu. Mirisima cimeta, đumbira i klinčića iz kuhanog vina, malo tko je mogao odoljeti. Ni vjetar ni hladnoća nije smetala uz vino, firtule, kobasice, ali i naše tamburaše.

Go back