TREĆA VEČER TRODNEVNICE – „NEKA PJESMA BUNOM TEČE“

Presveto trojstvo 2009

Bila je to uočnica svetkovini Presvetoga Trojstva. Večernju svetu misu u 19.00 sati na Buni predvodio je don Luka Pavlović, katedralni župnik na pavlovsku temu Duh Božji prebiva u vama (1 Kor 3,16) Don Luka je istaknuo važnost Duha Svetoga u životu svakog vjernika, važnost njegovih 7 svetih darova i našu otvorenost kojom ih trebamo iz dana u dan primati kako bi Duh Božji uvijek prebivao u nama. Lijepim pjevanjem svetu euharistiju su pratili domaći zborovi Mir i Put ljubavi. Naša župa bila je te večeri počašćena i prisustvom don Ivana Štironje, pastoralnog vikara naših biskupija.

Na početku mise župnik don Ivo Šutalo pozdravio je sve nazočne HKUD-ove koji su prtisustvovali svetoj euharistiji: Stolac iz Stoca, Bosansko izvorno kolo iz Stoca, Prenj iz Prenja, Josip Radnik s Domanovića, domaći HKUD Herceg Stjepan,  te Tomislav iz Cerne kojega je predvodio gosp. Vladimir Baličević. Iz Cerne, tj. iz Slavonije su s njima također došli i gosp. Tomislav Pavković, županijski predsjednik Slavonske Udruge Hercegovaca (SUH) „Blago Zadro“, potpredsjednici, gosp. Stanko Pavlović i gosp. Jakiša Šitum, te tajnik gosp. Boško Papac. Također je bio prisutan i gosp. Stjepan Marić, predsjednik SUH-a „Blago Zadro“, ogranak Cerna.

Posebno ove večeri bila je i u tome što su svetoj misi nazočili i Bunjevački Hrvati iz Mađarske, njih oko 100, na čelu sa gosp. Mišom Heppom, predsjednikom Hrvatske Državne Samouprave u Mađarskoj i gospođom Angelom Šokac, zastupnicom u Hrvatskoj Državnoj Samoupravi. Oni su naime postavili spomen ploču na izvanjski zid nove crkve na Buni i koju je odmah nakon svete mise u svečanoj ceremoniji otkrio gosp. Hepp.

Ove se godine, po prvi put, uz svetkovinu Presvetoga Trojstva, u župi Blagaj-Buna održao i Susret folklora pod naziovom Neka pjesma Bunom teče. Nastupili su spomenuti HKUD-ovi, kao i skupina Bunjevačkih Hrvata iz Mađarske na pozornici koja je bila postavljena u crkvenom dvorištu. Program večeri umješno i spretno vodila je gospođica Marina Rajić. Skupine su prikazale nošnje, kola, plesove i pjesme hrvatskoga naroda s ovih područja i šire. Nakon službenog programa naši prijatelji iz Cerne, HKUD „Tomislav“ razveselio je i raspjevao nazočne svojom tamburicom, kolom i pjesmom. Skupio se velik broj vjernika, kako na svetoj misi, tako i na veselju i pjesmi poslije mise.

Župni vikar don Mile Vidić bio je glavni koordinator u organizacije te večeri na čemu mu se iskreno zahvaljujemo.

Također zahvaljujemo i našim sponzorima i udomiteljima naših prijatelja iz Slavonije, te svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali i doprinijeli da nam ovi dani proteknu u lijepom duhovnom ozračju i narodnom veselju.

Go back