USKRSNA ČESTITKA

Dragi župljani, dragi posjetitelji naše web stranice!

Prije nekoliko dana nadao sam se da ću vam Uskrs čestitati, kao i uvijek do sada, s oltara Gospodnjega, ali nažalost, kako dani odmiču, tako je sve teže znati kada ćemo se vratiti uobičajenoj svakodnevnici. Stoga, danas na USKRS, šaljem vam ovim putom nekoliko riječi svoje duhovne blizine i molitve.

Najveći dio vas prati obrede i sv. Mise preko radio ili tv prijemnika. Žalim što se nije našlo rješenje koje bi uzelo u obzir omjer kvadrature crkve s brojem ljudi i na taj način, poštujući potrebnu distancu (kao zapravo temeljno i najvažnije mjerilo u cijeloj priči oko koronvirusa), u crkvi od više stotina kvadrata, kao što je naša, da nikoga ne ugrožavajući, bude prisutno na jednoj Misi barem više vjernika?! Sve su glasniji prigovori pojedinih vjernika kako su zatvorena vrata crkve te se vjernicima „toplo preporučuje“ praćenje sv. Mise preko tv ekrana.

Ne želimo ovim dopisom biti pametniji od drugih, jer bitka još traje, ali zasigurno ćemo svi biti pametniji kada ova nevolja, ako Bog da, uskoro prođe. Želim kazati da sam čitavo ovo vrijeme župljanima na raspolaganju za duhovu skrb te da svakodnevno slavimo sv. Mise i obrede uz poštivanje potrebne distance. Zajedničku uskrsnu ispovijed, nažalost, nije bilo moguće organizirati.

Ova virusna nevolja mnoge je vratila obiteljskoj molitvi, pouzdanju u Boga, svijesti da je On gospodar neba i zemlje. Previše se ponavlja: „…ostanite doma u 4 zida i neprestano pratite press koferencije koje iznose crne statistike…“, kao da se nikada do ovih dana nije umiralo, a još niti jednom nije se čulo nešto kao: „…iziđite na zrak i šetajte na zraku, izmolite krunicu sami ili s nekim kraj sebe (uz razmak!)…” Rijetki su iz kriznih stožera koji Boga spominju i u Njega se uzdaju, a propisuju sve restriktivnije mjere i ovih dana žele naplatiti drastične kazne vjernicima koji ne mogu ne doći na obrede i Mise. Stoga, poštovani čitatelji, pratite, dakako, sve što govore i crkvene i civilne vlasti i neka vam Duh Sveti u molitvi bude prvi Savjetnik. Od Njega prosite darove mudrosti, savjeta, duha jakosti i uvijek ćete donositi najbolju odluku i za sebe i za svoga bližnjega.

S tim mislima želim vam svima Radost Uskrsloga Gospodina koji je pobijedio smrt i svaki strah od korone i svake zemaljske prolazne nevolje raspeo na drvo križa i pohranio u grob, a iz njega izišao kao Pobjednik nad grijehom i smrću i nad svakom našom nevoljom. Stoga vjerujmo Uskrslome i u Njega se ponajprije pouzdajmo da ćemo i nakon ove korizme izaći duhom jači i Bogu vjerniji!

 don Nikola Menalo, župnik
don Mate Pehar, đakon

Go back