VELIKA SUBOTA (USKRS)

Vazmeno bdijenje vrhunac je vazmenog trodnevlja i najsvečanija Misa u liturgijskoj godini. I na Veliku subotu Crkva ostaje u tišini, bez Misne žrtve, ogoljenog oltara. Vjernici su se u velikome broju okupili na Vazmeno bdijenje u kojem se čeka Kristovo Uskrsnuće. Sudjelovali su također prvopričesnici, krizmanici, sve sekcije koje imaju u župi kao i naši zborovi, dječji i zbor mladih.

Obred se sastojao od:

1. SLUŽBA SVJETLA,
2. SLUŽBA RIJEČI,
3. KRSNA SLUŽBA,
4. EUHARISTIJSKA SLUŽBA.

1. Na samome početku blagoslovio se oganj, simbol života i radosti, na kojem se pali uskrsna svijeća – simbol Uskrsloga. Uslijedio je ophod, u kojem je naš župnik don Nikola uz pratnju ministranata unio Uskrsnu svijeću intonirajući tri puta spjev „Svjetlo Kristovo“ pri čemu je svatko upalio vlastitu svijeću. Putujemo ovom zemljom obasjani Kristovim svijetlom koje svatko treba širiti. Nakon što se uskrsna svijeća svečano postavila pokraj ambona, dok su svi držali svoje svijeće, započelo je pjevanje Vazmenog hvalospjeva Uskrsnoj svijeći kojeg je otpjevao župni vikar don Ivan Bijakšić. Hvalospjev nas poziva na žrtvu hvale jer je ovo blažena noć u kojoj je Krist – svijetlo svijeta – pobijedio tamu smrti i grijeha.

2. Kroz čitanja iz Starog i Novog zavjeta razmatra se o tajni spasenja ispunjenoj u Isusovom dolasku i uskrsnuću od mrtvih.

3. Budući da je krštenje sakrament kojim prelazimo iz smrti u život, u ovoj se noći krste djeca i katekumeni. Blagoslivlja se voda, simbol oslobođenja i novoga života, a svi su vjernici pozvani na obnavljanje svojih krsnih obećanja.
4. EUHARISTIJSKA SLUŽBA predstavlja vrhunac današnjega slavlja: po Kristu, s Kristom i u Kristu imamo pristup punini Božjeg života

Prije završnog blagoslova, župnik je blagoslovio hranu i vjernicima čestitao Uskrs.

Dragi župljani, uskrsna radost poziva nas da apostolskom revnošću idemo u cvjetnu stranu Galileje naviještati evanđelje svima kojima je potrebna Radosna vijest ohrabrenja i sigurnosti kako nas nebeski Otac neizmjerno ljubi.

Isusovo i naše uskrsnuće čin je Božje ljubavi. Tim činom neodvojivo smo pritjelovljeni Isusu, jer njegovo uskrsnuće postaje temeljem našega djelovanja. Sve što činimo, govorimo i molimo treba biti usmjereno prema konačnom cilju: uskrsnuću duše i tijela.

Želeći Vam obilje Božjega blagoslova, čestitamo Vam Uskrs te Vam zahvaljujemo na svemu što činite za našu župnu zajednicu. 

Nakon obreda Velike subote vjernici su se sastali ispred župne crkve i čestitali jedni drugima najveću radost naše vjere, Kristovo Uskrsnuće.

Mladi su nastavili svoje druženje u našem pastoralnom centru, u radosnom slavlju.

Go back