VELIKI PETAK

Na današnji dan Crkva ne slavi Euharistiju, već se, razmatrajući, spominje muke i smrti Gospodina našega Isusa Krista.

S početkom u 18.00 sati započeli su obredi Muke Gospodnje. Župnik don Nikola je uz pratnju ministranata ušao svečano u procesiji, u tišini, te kao znak potpune predanosti Kristu obavio prostraciju, dok su ostali prisutni klečali. Uslijedilo je bogoslužje riječi, Potom je uslijedilo pjevanje Muke Isusove po Ivanu (Iv 18,1-19,42) – ( Onaj koji je vidio svjedoči i istinito je svjedočanstvo njegovo. On zna da govori istinu da i vi vjerujete jer se to dogodilo da se ispuni Pismo. Iv 19,35).

Po završetku propovijedi uslijedila je sveopća vjernička molitva. Zatim je unijet pokriven križ koji je župnik otkrio uz pjevanje: „Evo drvo Križa, na kom Spas je svijeta visio!“, dok su ostali nazočni odgovarali: „Dođite, poklonimo se!“.

Gesta ljubljena križa je zapravo trenutak kada ti postaješ svjestan onoga što je tvoj križ u tvome životu i ljubiš svoj križ, a ne toliko Kristov križ. Što je to što tebe razapinje? Što je to što tebe slama? Što je to što čini da tebi kosti pucaju? Što je to što tebe opterećuje, a ne možeš promijeniti? … Što je tvoj križ? Tvoj križ ima konkretno ime i prezime. Tvoj križ je nešto što ti imaš u životu, Bogu hvala, i bez toga se ne možemo spasiti… Što je Bog meni stavio u život kao sredstvo spasenja? Što je to što bih ja najradije maknuo iz svoga života, da mogu? A zašto ljubimo svoj križ? Ljubimo ga zato jer se mi na taj način predajemo Bogu u ruke. Jer na taj način želimo Bogu reći: hvala Ti! – jer nam je poklonio sredstvo po kojem ćemo se spasiti. I želimo Bogu reći da On s tim križem koji je namastavljen u život, koji je tebi stavljen u život, može učiniti nevjerojatne stvari.

Nakon najsvečanijeg dijela večeri, klanjanja križu (cjelivanje križa), vjernici su pristupili svetoj pričesti koja je bila posvećena od dana ranije. U obredu muke i smrti Isusa Krista, svečano liturgijsko pjevanje predvodio je naš zbor mladih „MIR“.

Župnik je podsjetio da do Vazmenog bdijenja Crkva ostaje tiho i sabrano uz Isusov grob. Dodao je da crkva ostaje neko vrijeme otvorena kako bi mogli moliti i radosno iščekivati Uskrs te da ćemo zajedno bdjeti i radovati se u proslavi Vazma.

I neka ljubeći taj križ Duh Sveti nam dade milost da u križu gledamo ono djelo koje Bog s nama želi učiniti.

Go back