„ZAJEDNIŠTVO U EUHARISTIJI“

Treći poslije uskrsni četvrtak prikazujemo kao zadovoljštinu za grijehe i oslobođenje od zala. Molimo svemogućega Boga da nam udijeli potrebne milosti i oslobodi nas zla i pandemija. Nastavili smo s praksom euharistijskih četvrtaka od Uskrsa do Tijelova. Treći četvrtak pripao je župi sv. Tome iz Mostara.

Đakon u toj župi don Tomislav Rajič, na poziv župnika don Nikole, došao je s nekolicinom mladih pjevača i svirača. Mladi su lijepo skladnim glasovima animirali euharistijsko klanjanje dok je kiša rominjala po krovu crkve kao milost koja nas napaja Božjom ljubavlju, a don Tomislav je lijepom dikcijom naglas razmišljao i temi Zajedništvo u sakramentu euharistije.

Don Tomislavovu meditaciju donosimo u cijelosti:

ULAZNA PJESMA: Da te samo dotaknem!

TIŠINA

UVODNO RAZMIŠLJANJE: Evo nas Gospodine Isuse i ovoga četvrtka pred Tobom. Došli smo Ti najprije zahvaliti za sve dobro koje si nam dao, a na poseban način za dar Euharistije, koja je vrhunac našeg zajedništva. Kao što je krštenje ulazak u kršćansko zajedništvo, a ispovijed povratak u to isto zajedništvo, tako je Euharistija vrhunac zajedništva Tvojih vjernika. Nije ona vrhunac zajedništva samo radi naših susreta ispred crkve ili u crkvi, na svetoj Misi ili pobožnosti, nego zbog susreta s Tobom, zbog susreta s Bogom koji se za razliku od nas, nesebično daruje za druge, za zajednicu.

Molimo Te večeras Gospodine da učvrstiš naše zajedništvo s Tobom u presvetoj Euharistiji. Molimo Te da nam podariš takvu milost da svojim grijesima ne raskidamo i ne rušimo Euharistijsko zajedništvo s Tobom, a tako i cijelom Crkvom. Podaj nam Gospodine da budemo svjesni kako bez Tebe i Tvojega zajedništva s nama kroz Euharistiju, neće i ne može opstati ni naše obiteljsko, a ni Crkveno zajedništvo.

Daj Gospodine da svetu Misu koju si nam ostavio kao trajni spomen čin svoje muke i uskrsnuća, čuvamo ne samo na izvanjski način – dolaskom na svetu Misu, nego živom vjerom u Tvoju prisutnost i zajedništvo s nama. Gospodine, svaka sveta Misa jest ona posljednja večera s Tvojim učenicima. Ona je gozba Tvoga svetoga Tijela i Krvi. Gdje je gozba u Tvoje ime tu je i zajedništvo, gdje je zajedništvo tu je i ljubav, a gdje je ljubav tu si ti Gospodine.

PJESMA: Samo Tvoja ljubav!

TIŠINA

RAZMIŠLJANJE: Kako nas lijepo izvještava sveti Luka u Djelima Apostolskim o prvim kršćanskim zajednicama i njihovom zajedništvu. On kaže: „Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama“. Kako bi bilo lijepo Gospodine kada bi se i mi mogli ovako pohvaliti danas. Svjedoci smo svatko sebi večeras, pred našim Gospodinom, da nismo uvijek postojani u nauku, u molitvi, a još manje u zajedništvu i lomljenju kruha ili Euharistiji. Često naše misli odlutaju dok slavimo najveću Tajnu svoje vjere, svetu Misu, u kojoj nam dolaziš Ti koji si vrhunac našeg zajedništva. Često smo opterećeni različitim stvarima, da uopće ne razumijemo, kako se od jednoga kruha, koji je pod svetim prilikama postao Tvoje Tijelo, svi mi zajedno hranimo.

Pomozi nam Gospodine da shvatimo kako zajedno blagujemo samo jedan kruh - Tvoje presveto Tijelo, koje nam daješ kao neprocjenjiv dar zajedništva.

Hajdemo već jednom shvatiti da je zajedništvo kod oltara i na svetoj Misi, predokus zajedništva u nebeskoj Euharistiji. Stavimo sebi pred oči, da to Otajstvo koje mi na zemlji slavimo kao zajednica vjernika, zajedno s nama slavi i Nebeska, Proslavljena Crkva.

Daj Gospodine da nam ni jedna sveta Misa, ni jedan susret s Tobom – izvorom zajedništva Tvojih vjernih ne prođe neopaženo i rastreseno.

PJESMA: Prinosimo kruh!

TIŠINA

RAZMATRANJE: U 1 Korinćanima, Pavao jako lijepo opisuje zajedništvo u Euharistiji. On kaže: „Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo Krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo Tijela Kristova“? Što nam Pavao želi reći. On želi reći da je Euharistija u kojoj blagujemo Tijelo i Krv Gospodnju, zapravo zajedništvo života s Bogom i živi znak jedinstva i zajedništva Božjeg naroda. Želi reći da svi mi pojedinci koji blagujemo Tijelo i Krv Gospodnju trebamo biti zajednica onih koji žive jedni s drugima, a ne jedni pored drugih. Želi reći da smo udovi jednoga tijela kojemu je glava Krist. Ako smo u zajedništvu Kristovih vjernika onda bi jedni s drugima trebali plakati, smijati se, služiti, brinuti jedni za druge i najbitnije biti živo prisutan u zajedništvu u Euharistiji.

Molimo večeras Gospodine da te prepoznamo u lomljenju kruha kao i ona dva učenika na putu u Emaus. Spoznali su Te tek kada si im protumačio pisma i razlomio kruh, spoznali su Te tek kada su apostolima pripovjedili da su zajedno blagovali s Tobom.

Nemojmo nikada zaboraviti Isusove riječi: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime tu sam i ja s njima“ i „Gdje sam ja ondje će biti i moj služitelj“. Molimo te Gospodine da nam u srca usadiš trajnu ljubav za Euharistijskim zajedništvom, te da nam podariš svetih predvodnika koji će nas okupljati na Euharistijsko zajedništvo u Tvoje ime.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

PJESMA: I više od Jone!

DIVNOJ DAKLE TAJNI OVOJ

klanjajmo se smjerno mi,

stari zakon žrtvi novoj

nek se sada ukloni.

Vjera duši čovjekovoj

nek spoznanje dopuni.

Bogu Ocu, Bogu Sinu

hvala s pjesmo radosnom.

Slavimo im veličinu,

častimo ih dušom svom.

K Duhu Svetom nek se vinu

glasi s dikom jednakom. Amen

- Kruh s neba dao si njima. (Aleluja).
- Koji svaku slast u sebi ima. (Aleluja).

Pomolimo se. Bože, koji si nam u divnom Sakramentu ostavio uspomenu Muke svoje, podaj nam, molimo, tako častiti sveta otajstva Tijela i Krvi Tvoje, da vazda osjećamo u sebi plod otkupljenja Tvojega. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.

Blagoslov s Presvetim

POHVALE BOGU

Blagoslovljen budi Bog!
Blagoslovljeno njegovo sveto Ime!
Blagoslovljen Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek!
Blagoslovljeno Ime Isusovo!
Blagoslovljeno presveti Srce Isusovo!
Blagoslovljena predragocjena Krv Isusova!
Blagoslovljen Isus u Presvetom Oltarskom Sakramentu!
Blagoslovljen Duh Sveti Utješitelj!
Blagoslovljena velika Bogorodica presveta Djevica Marija!
Blagoslovljeno sveto i bezgrešno njezino začeće!
Blagoslovljeno njezino slavno uznesenje!
Blagoslovljeno ime Marije, Djevice i Majke!
Blagoslovljen sveti Josip, njezin prečisti zaručnik!
Blagoslovljen Bog u svojim anđelima i u svojim svetima!
Amen!

IZLAZNA PJESMA: Ostani s nama jer večer je!

Go back