2014

Župne obavijesti 27. travnja - 11. svibnja 2014.

Obavijest prvopričesnicima. Probe prvopričesnicima bit će u četvrtak, 1. i u petak, 2. 5. poslije svibanjske pobožnosti i večernje sv. Mise. Prvopričesničke haljine preuzet ćete u petak poslije probe te ih vratiti kada dođete po fotografije u župni ured. Ispovijed prvopričesnika i roditelja bit će u našoj župi u subotu, 4. svibnja u 15 sati. Nakon ispovijedi bit će kratka proba s prvopričesnicima i roditeljima. Prva Pričest je u nedjelju, 4. svibnja u 11 sati. Ispit krizmanika pred župnikom bit će od 28. do 30. 4., a pred predstavnicima Bisku- pije u utorak, 6. svibnja 2014. god. u 15 sati. Prvi petak pada na 2. svibnja. Pola sata prije svete mise bit će prigoda za sv. ispovijed.

Read more …

Obredi Velikoga tjedna

Veliki četvrtak 18 sati: MISA VEČERE GOSPODNJE I PRANJE NOGU APOSTOLIMA Veliki petak 18 sati: OBREDI VELIKOG PETKA Velika subota 20 sati: USKRSNO BDJENJE Nedjelja: USKRS 8 sati: RANA MISA 11 sati: PUČKA MISA

Read more …

Župne obavijesti: 14. travnja - 27. travnja 2014

Obavijest prvopričesnicima. Probe prvopričesnicima bit će u četvrtak, 24. i u petak, 25. 4. poslije večernje sv. Mise. Prvopričesničke haljine nalaze se u župi. Preuzet ćete ih tijekom proba kada ćete biti upoznati sa svim detaljima vezanim uz Prvu Pričest. Ispit krizmanika pred župnikom bit će od 28. do 30. 4., a pred predstavnicima Biskupije bit će u utorak, 6. svibnja 2014. god. u 15 sati.

Read more …

Put iz tame u svjetlo

Dana 2. veljače 2014. župu Blagaj – Buna, na poziv župnika don Nikole, posjetili su članovi zajednice Cenacolo koja svoju ustanovu ima i u Međugorju. Večernje druženje započelo je župnikovim pozdravnim govorom, nakon čega su naši gosti predstavili sebe i svoju zajednicu. U sklopu kateheza bunske Hrvatske Katoličke Mladeži oni su održali jedno predavanje u kojemu su s našim župljanima izmijenili svoja iskustva s raznim ovisnostima koje pogađaju današnje društvo.

Read more …

Križni put na Humu župe Presvetoga Trojstva Blagaj - Buna

Mladi iz naše župe koji su ne samo bili inicijatori ove hvalevrijedne pobožnosti, odlučili su svojom pjesmom i požrtvovnošću predvoditi križni put. Iako su naši mladi planirali napisati razmišljanja o postajama križnoga puta iz vlastitoga pera, ipak su se odlučili za već provjerena razmišljanja dr. Tomislava Ivančića, istaknutoga hrvatskoga teologa i sveučilišnoga profesora. Osim članova HKM-a, koji su se angažirali oko organizacije cijeloga križnoga puta, u cijeloj akciji su im pomogli župnik don Nikola Menalo i ministranti koji su se prihvatili nošenja križa i svijeća od postaje do postaje, pa sve do jubilarnoga križa na Humu.

Read more …

Župne obavijest: 31. ožujka – 13. travnja 2014.

Put iz tame u svjetlost svjedočanstvo članova zajednice Cenacolo: Dragi župljani, u srijedu, 2. travnja s početkom u 20 sati u našemu pastoralnom centru bit će pravi korizmeni događaj današnjice. Doći će nam bivši ovisnici o narkoticima zajedno s roditeljima koji će govoriti o ovoj pošasti koja vlada i u našoj župi. Ne samo da će govoriti o ovisnicima o drogama nego i o nečemu što je u ovom trenutku uzelo maha, a to je ovisnost o kocki i igrama na sreću. Stoga pozivam ne samo mladež nego sve zainteresirane župljane na ovakav događaj koji nam je prijeko potreban.

Read more …

Župne obavijesti: 17. – 30. 3. 2014.

Dragi župljani, ovih sam dana intenzivno radio na pripremama za unutarnje uređenje naše crkve na Buni. Ako nas Bog poživi i planirano se ispuni krenuli bismo u izradu žbuke u crkvi nakon Prve Pričesti (4. svibnja). Nakon toga uslijedilo bi postavljanje akustičnih ploča te postavljanje kamena na pod crkve. Duboko sam uvjeren da ćemo iznaći snage i sredstava i planirano završiti. Akciju “Isusovi poštari nastavit ćemo od mjeseca travnja pa nadalje dok ne dovršimo i račune ne poplaćamo. Također sam obavio razgovore i dogovore vezane uz vitraje na prozorima. Skice apostola radit će umjetnica Blaženka Salavarda iz Zagreba s kojom sam dogovorio da naslika sv. Petra i sv. Pavla, a stakla bi se izrađivala u radionici opremljenoj za takve poslove. Ako bi netko htio darovati apostola neka mi se javi u župni ured gdje će dobiti potrebite informacije. Naravno da može biti više osoba za jedan prozor, a svakako da može biti jedna osoba za više pro- zora. Ad maiorem Dei gloriam!

Read more …

ČLANOVI HKM-A NA SUSRETU MISIONARA I PREDAVANJU O MISIJAMA

Na predavanju, kao posebni gosti, prisustvovali su misionari i misionarke koji su se vratili iz Afrike u svoju domovinu, sestre Majke Terezije i misionari koji sada djeluju na području Afrike. Misionari i misionarke, kao i sestre Majke Terezije, svoja dugogodišnja iskustva su drage volje podijelili sa nama mladima.

Read more …

Župne obavijesti: 3. 3. – 16. 3. 2014

Hodočašće u Lourdes od 30. ožujka do 5. travnja 2014. Ako ima zainteresiranih neka se jave u župni ured do 16. ožujka. Sve detaljnije informacije dobit će od župnika. Korizma ove godine započinje s Čistom srijedom - Pepelnicom, 5. ožujka. Zapovjedni je post i nemrs. Pobožnost križnoga puta tijekom korizme je petkom u 17.30, pola sata prije večernje svete mise, u našoj crkvi na Buni.

Read more …

Župne obavijesti: 17. 2. – 2. 3. 2014

Obavijest iz Biskupije o misnim nakanama i naknadama: Pastoralna problematika po župama: U mnogim župama župnici-posebno oni bez pomoćnika - ne mogu odgovoriti na sva traženja vjernika da slave sv. Misu na njihove nakane, kamoli na osobne nakane u željene dane. Problem se uvećava kada je istoga dana više obljetnica smrti pojednih vjernika. Nije malen broj mučnih situacija koje ova stvarnost proizvodi. Da bi izišli u susret svojim vjernici- ma, župnici pribjegavaju različitim praksama kojih često ni sam crkveni Zakonik ne prepoznaje.

Read more …