UDRUGA ŽENA "SV. VERONIKA"

tl_files/slike/veronika5.JPG

Udruga se sastoji od žena, naših župljanki

„Sv. Veronika“ – udruga žena župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna osnovana je 2001. godine pod vodstvom tadašnjega upravitelja župe don Željka Majića. Sam naziv Udruge govori o njezinom poslanju: pomoći potrebnome na njegovom životnom i križnom putu i pružiti mu utjehu baš kao što je to učinila sveta Veronika  Kristu na njegovome križnom putu. Sačinjavaju je žene vjernice iz župe koje se dobrovoljno priključuju i žele pomoći na raznim područjima u potrebi bratu čovjeku, bilo sa područja župe ili izvan nje. One žele vedro, radosno i predano služiti  Bogu i Crkvi, te tako ispuniti onaj Kristov nalog ljubavi prema bližnjemu i svakom čovjeku: „Štogod učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ U toj želji rado žrtvuju svoje vrijeme, trud i sposobnosti na korist onih koji su potrebni naše ljubavi. Stoga im je ova župa zahvalna i cijeni njihov rad i požrtvovnost.
Njihovo osnovno djelovanje ima karitativni, misijski i molitveni karakter. Redovne akcije ove udruge organiziraju se za Misijsku nedjelju, Nedjelju caritasa, povremeno prikupljanje za pojedince u teškim potrebama, aktivno sudjelovanje u pripremama za razne župne proslave i manifestacije: župnog naslovnika – Presveto Trojstvo, zaštitnika Pastoralnog centra na Buni – bl. Alojzija  Stepinca, prvu svetu pričest, svetu krizmu i druge. U njihovom radu pridružuju im se također mladi i djeca te tako zajednički doprinose pomoći drugima.

One djeluju tako što svoje proizvode: pite, kiflice, kolače, krofne, uštipke i druge jestive namirnice, te sokove i kavu pripreme, donesu i ponude vjernicima određene nedjelje nakon svetih misa ispred crkve. Vjernici ponuđene stvari kupe te tako i sami sudjeluju u pomoći za druge.
Sakupljeni novac na misijsku nedjelju Udruga redovito šalje misionaru don Velimiru Tomiću koji misijski djeluje u Tanzaniji, u Africi, a koji je u našoj župi jedno vrijeme proveo kao upravitelj župe (1999. godine). Novac koji se prikupi na Nedjelju caritasa ide za potrebne pojedince ili obitelji u župi ili šire.

Udruga je uvijek spremna u bilo koje vrijeme i za bilo koje potrebe u župi dobrovoljno pomoći i iziđi u susret. One žele u pravom smislu riječi pronositi i ispuniti zadaću ljubavi u svojoj župi, jer upravo po svojoj pomoći djeluju kao i ona sveta Veronika koja je pružila Isusu rubac na njegovome križnome putu.

Angažiraju se i u molitvenim susretima. Predmole svibanjsku marijansku pobožnost moleći svakoga radnoga dana pola sata prije svete mise krunicu i litanije Gospi. Također, svakoga prvog ćetvrtka u mjesecu sudjeluju na euharistijskome klanjanju te svetoj misi nakon koje imaju svoj redoviti susret s župnikom u prostorijama župnog ureda.

Članice Udruge prema upisnicama u rujnu 2011. su naše župljanke koje pored svojih obiteljskih i kućanskih obveza rado i radosno sudjeluju u zadacima svoje udruge. To su: Dinka Puljić, Regina Maslać,  Jadranka Bošković, Mara Bošković, Janja Ćorić, Neda Gadžić, Lucija (Rajka) Kulaš, Antica Leko, Ljubica Palac, Boža Puljić, Zdenka Radić, Zdravka Raguž, Boja Selmanić, Ilijana Jurić i Mila Puljić.
Pročelnica Udruge do rujna 2011. bila je gospođa Dinka Puljić, a zamjenica joj je bila gospođa Regina Maslać. Na skupštini udruge koja je održana u četvrtak, 1. rujna 2011., zahvalili smo desetogodišnjoj predsjedici Dinki a za novu predsjednicu udruge većinom glasova izabrana je gospođa Lucija (Rajka) Kulaš. Za podpredsjednicu/tajnicu udruge ponovno je izabrana gospođa Regina Maslać.