2013

Američki veleposlanik posjetio crkvu u Blagaju

Američki veleposlanik Moon je u petak 25. siječnja boravio u Blagaju gdje je obišao katoličku i pravoslavnu crkvu koje se obnavljaju. Veći dio radova na katoličkoj crkvi Presvetog Trojstva je završen, te je ostalo da se uradi unutrašnjost. Moon je upoznat s tim što je urađeno do sada, koliko je izvođenje radova trajalo i koštalo. U crkvi Presvetog Trojstva bio je izložen i jedan dio radova koji su prikazivali faze obnove crkve, te njen prijeratni izgled.

Read more …

Biskupijsko hodočašće na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla u Rim od 7. do 10. listopada

Vatikan

Planirali smo i usuglasili Biskupijsko hodočašće u Rim od 6. do 11. listopada ove godine. Putujemo autobusom i brodom. Na putu u Rim, u ponedjeljak 7. listopada, hodočastit ćemo u Asiz, a na povratku u četvrtak 10. listopada u Loreto. U oba ova mjesta i svetišta slavit ćemo svetu misu. U Rimu ćemo se susresti sa Sveti Ocem Benediktom XVI., slaviti mise u bazilikama apostolskih prvaka, na grobu sv. Petra ispovjediti vjeru u Isusa Krista i vjernost Svetoj Crkvi, hodočastiti svetim mjestima, posjetiti znamenitosti. S nama će hodočastiti naš otac biskup i, vjerujemo,

Read more …

Blagoslov obitelji

blagoslov obitelji

Ovogodišnji blagoslov obitelji u našoj župi trajao je od 28. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013. god. Blagoslovljeno je 668 kuća u kojima živi 2484 vjernika. Blagoslovljeno je 25 kuća i 143 vjernika više nego prošle godine. Najbrojniji je Ortiješ gdje je blagoslovljeno 388 kuća i 1498 vjernika. Dragi Bog nas je obdario lijepim vremenom. Samo je jedan dan padala kiša i to dok se blagoslivljalo od Gagrine pumpe do Konzuma na Buni. Ostali dani su bili pravi zimski, prohladni s dosta sunčanih razdoblja. Uz blagoslov su župnika pratili bogoslov Robert Perić, ministranti i mladi. Posebice je bilo radosno i veselo

Read more …

Župne obavijesti: 21.1. - 3.2. 2013.

Crkveni tisak (Crkva na kamenu, Naša ognjišta, Mak, Radosna vijest...) za 2013. godinu nastavit će dolazit po dosadašnjem popisu. Pretplata ostaje ista i plaća se u mjesecu siječnju. U nedjelje, 20. i 27. siječnja, uz svete Mise moći ćete dati svoj obiteljski prilog za godišnje čišćenje crkve i cvijeće kojim ukrašavamo oltarište. Za župni list (KM): Mirko Perić Anđelkov 10, Nikola Leko 10, Đuro Marić 10, Mato Rajić 20. Za crkvu: Od sprovoda pok. Vlatka Zelčića 30 KM.

Read more …

PETA VAZMENA NEDJELJA (C)

Čitanje Djela apostolskih U one dane: Vratiše se Pavao i Barnaba u Listru, u Ikonij i u Antiohiju. Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje. Postavljali su im po crkvama starješine te ih, nakon molitve i posta, povjeravahu Gospodinu u kojega su povjerovali. Pošto su prešli Pizidiju, stigoše u Pamfiliju. U Pergi navijestiše riječ pa siđu u Ataliju.

Read more …

ČETVRTA VAZMENA NEDJELJA (C)

Pavao i Barnaba krenuše iz Perge i stigoše u Antiohiju pizidijsku. U dan subotni ušli su u sinagogu i sjeli. I mnogi Židovi i bogobojazne pridošlice pođoše za njima, koji su ih nagovarali ustrajati u milosti Božjoj. Iduće se subote gotovo sav grad zgrnu čuti riječ Gospodnju. Kad su Židovi ugledali mnoštvo, puni zavisti psujući suprotstavljali su se onomu što je Pavao govorio. Na to im Pavao i Barnaba smjelo rekoše: »Trebalo je da se najprije vama navijesti riječ Božja.

Read more …

TREĆA VAZMENA NEDJELJA (C)

Prvo čitanje: Dj 5, 27b-32.40b-41 Svjedoci smo tih događanja mi i Duh Sveti. Čitanje Djela apostolskih U one dane: Veliki svećenik zapita apostole: »Nismo li vam strogo zabranili učiti u to ime? A vi ste eto napunili Jeruzalem svojim naukom i hoćete na nas navući krv toga čovjeka.« Petar i apostoli odvrate: »Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima! Bog otaca naših uskrisi Isusa kojega vi smakoste objesivši ga na drvo.

Read more …

Statistika u Župi za 2012. godinu i navještaj Uskrsa i važnih termina

Navještaj Uskrsa i važnih termina kroz ovu godinu: Središte čitave liturgijske godine Uskrsno je trodnevlje našega Gospodina raspetoga, ukopanoga i uskrsloga, a vrhunac mu je Uskrs 31. 3. 2013. Od Uskrsa proistječu svi sveti dani: početak korizme na Pepelnicu 13. 2. Uzašašće Gospodinovo 9. 5. Svetkovina Duha Svetoga 19. 5. Početak došašća 1. 12. Ostali važniji termini u našoj župi:

Read more …

Župne obavijesti: 7. 1. - 20. 1. 2013.

Crkveni tisak (Crkva na kamenu, Naša ognjišta, Mak, Radosna vijest...) za 2013. godinu nastavit će dolazit po dosadašnjem popisu. Pretplata ostaje ista i plaća se u mjesecu siječnju. Župni vjeronauk i sekcije započet ćemo s ponedjeljkom, 14. siječnja, po već ustaljenom rasporedu iz prvog polugodišta. U nedjelju, 13. siječnja, uz svete Mise moći ćete dati svoj obiteljski prilog za godišnje čišćenje crkve i cvijeće kojim ukrašavamo oltarište.

Read more …