2015

DEVETNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU (B)

Prvo čitanje: 1Kr 19, 4-8 Okrijepljen tom hranom, išao je sve do gore Božje. Čitanje Prve knjige o Kraljevima U one dane: Ode Ilija dan hoda u pustinju. Stigavši onamo sjede pod jednu žuku, zaželje umrijeti i reče: »Već mi je svega dosta, Gospodine! Uzmi dušu moju, jer nisam bolji od otaca svojih.« Zatim leže i zaspa ondje. Ali gle, anđeo ga taknu i reče mu: »Ustani i jedi.« On pogleda, kad gle – kraj njegova uzglavlja na kamenu pečen kruh i vrč vode.

Read more …

OSAMNAESTA NEDJELJA KROZ GODINU (B)

Prvo čitanje: Izl 16, 2-4. 12-15 Učinit ću da vam daždi kruh s neba. Čitanje Knjige Izlaska U one dane: Sva zajednica izraelska u pustinji stade mrmljati protiv Mojsija i Arona. I rekoše im sinovi Izraelovi: »O, da smo pomrli od ruke Gospodnje u zemlji egipatskoj kad smo sjedili kod lonaca s mesom i jeli kruha do mile volje!« - rekoše im. »Izveli ste nas u ovu pustinju da sve ovo mnoštvo gladom pomorite!« Tada reče Gospodin Mojsiju: »Učinit ću da vam daždi kruh s neba. Neka narod ide i skuplja svaki dan koliko mu za dan treba. Tako ću ih kušati i vidjeti

Read more …

Župne obavijesti od 8.6. do 21.6.2015.

Presveto Srce Isusovo slavi se se u više naših župa, a posebice u svetištu Srca Isusova u Studencima. Svečana sv. Misa bit će u 11 sati. Pod sv. Misom župnik, don Ivo Šutalo, zahvalit će dragome Bogu na 25. obljetnici misništva. Budući da je don Ivo bio župnik i u ovoj župi pozivam sve one koji mogu neka pođu na sv. Misu i don Ivi čestitaju srebreni misnički jubilej. Sveta Misa za poginule branitelje služit će se u našoj župnoj crkvi na 11. nedjelju kroz godinu, 14. lipnja 2015. god. u 11 sati

Read more …

Proslava svetkovine Presvetoga Trojstva u Blagaju, 31. svibnja 2015. god.

Trojedini Bog podario nam prekrasnu nedjelju. Sunce nas podiže s odmora i diže u raspoloženju za proslavu velike svetkovine, a ujedno i proslave naslovnika naše župe i župne crkve u Blagaju. Rana Misa zakazana u 8 sati na Buni, crkva popunjena narodom, i to ponajviše Bunjanima. Župnik razmišlja u sebi: kako je moguće da neće na Patrona otići u Blagaj? i tu završava propitkivanje i zaključuje da je bolje da idu na Misu ili u Blagaj ili na Bunu.

Read more …

Hodočašće Papi vlakom

Vlak polazi iz Čapljina, 6. lipnja u 04,45 sati. U Žitomisliću je u 05,02 a u Mostaru u 05,25 sati. Dolazak u Sarajevo prema redu vožnje je u 7,55 sati.  Povratak iz Sarajeva je predviđen u 15,25 sati. U Mostar stiže u 17,51, u Žitomislić u 18,10 te u Čapljinu u 18,30 sati. Sva mjesta su sjedeća. Nadam se da je ovo povoljno i komotno putovanje za hodočasnike. Kako smo ranije pisali od željezničkoga kolodvora do stadiona Koševo je svega 20 minuta pješačenja. To znači da će hodočasnici stići na vrijeme na sam stadion: 9,00 sati.

Read more …

Župne obavijesti od 25.5. do 6.6.2015.

Za crkvu (KM): Željko Perić 50, Berislav Arapović 100, Dragan Kordić 30, Andrija i Ruža Verkić 20, od sprovoda pok. Marka Puljića 200. TIJELOVO, četvrtak, 4. 6. 2015. Sveta Misa na Buni u 18 sati Procesija (ako bude lijepo vrijeme) od Bune do Ortiješa nakon Mise. Djeca neka pripreme latice ruža. Vjeronaučna olimpijada i završetak vjeronaučne godine planiraju se u subotu, 30. 5. 2015. s početkom u 9 sati u Pastoralnom centru na Buni. Predviđeno je natjecanje u vjeronaučnom znanju kroz igru i zabavu. U kvizu će se natjecati djeca od 5. do 7. razreda, nazvani po Pavlovim poslanicama, a predvođeni svojim šerifima ekipa. S vjeronaučnom olimpijadom završavamo i vjeronaučnu godinu i susrete HKM-a.

Read more …

Presveto Trojstvo u Blagaju

Vjeronaučna olimpijada i završetak vjeronaučne godine planiraju se u subotu, 30. 5. 2015. s početkom u 9 sati u Pastoralnom centru na Buni. Predviđeno je natjecanje u vjeronaučnom znanju kroz igru i zabavu. U kvizu će se natjecati djeca od 5. do 7. razreda, nazvani po Pavlovim poslanicama, a predvođeni svojim šerifima ekipa. S vjeronaučnom olimpijadom završavamo i vjeronaučnu godinu i susrete HKM-a. PROSLAVA PRESVETOGA TROJSTVA NA BUNI I U BLAGAJU Pučka misa u Blagaju: Misu predvodi don Tomislav Zubac, župni vikar u Studencima; pod Misom pjeva zbor Teološko-katehetskoga instituta u Mostaru predvođen prof. don Nikom Luburićem. 

Read more …

Papa u Sarajevu

Registracija hodočasnika. U našoj župi prijavljeno je 165 hodočasnika do danas (26. 5. 2015.). Župnik je prijavio 170 osoba koje bi išle u Sarajevo. Dakle, još imam 5 karata na raspolaganju. Ako bi netko još htio ići neka se prijavi. Tko prije dođe i zauzme njegova ulaznica. Glavni će ured iz Sarajeva u svoje vrijeme dostaviti kovertirane ulaznice, koje ću vam podijeliti u vlaku. Polazak vlakom bio bi najvjerojatnije, iz Čapljine u 5 sati. Postaje za primanje hodočasnika, uz Čapljinu, bile bi u Žitomisliću i Mostaru. Dolazak u Sarajevo predviđa se u 8 sati. 

Read more …

Župne obavijesti od 11.5. do 24.5.2015.

Pobožnost Trinaest utoraka sv. Anti je svakog utorka pola sata prije večernje sv. Mise do svečeva spomendana.  Svibanjska pobožnost, koju će predmoliti žene iz udruge sv. Veronika, svaku je večer pola sata prje sv. Mise. Pozivam posebice prvopričesnike da dolaze na ovu pobožnost te svi oni koji žele ministrirati neka kroz ovaj mjesec vježbaju služiti oko oltara. Sve djevojčice, koje žele svojim glasom Boga slaviti kroz pjesmu neka se prijave u župni zbor.

Read more …

Novi župni ured

Zašto novi župni ured kada ima stari? Iz nekoliko praktičnih razloga: 1. U sakristije je nes(p)retno riješen pod, koji je ostao unisko te postoji jedna stepenica koju narod, pogotovo stariji, ne bi primjećivao te bi često osobe znale i pasti. Bogu hvala pa nitko nije ništa slomio iako su se mnogi povrijedili. Koliko je osobama bilo teško pri padu teško bi bilo i onima koji bi nemoćno promatrali ovakve vratolomije. To je prvotni razlog premještanja

Read more …