2011

RADOVI U NOVOJ CRKVI

ambon i krstionica

Radovi na oltarištu u našoj novoj crkvi na Buni su u tijeku. Otprilike pola troškova snosi nadbiskup zadarski Želimir Puljić, naše gore list (oltar, ambon, krstionica, svetohranište). Pokrivanje oltarišta kamenom druga je polovica radova i snosimo je mi kao župna zajednica. Naš udio se kreće oko 15 tisuća KM. Pored redovitih godišnjih davanja koja javno ne objavljujemo (koverte!), pozivam sve naše župljane koji to mogu i žele da doprinesu i za ove izvanredne a tako potrebne radove u našoj crkvi. Priloge za oltarišni kameni pod objavljivat ćemo u našem Župnom listu.

Read more …

Župne obavijesti: 21. 2. - 6. 3. 2011.

- Župni vjeronauk i ostale organizirane sekcije planiraju se po uobičajenom rasporedu. - Obavijest za ukopnike groblja u Raštanima (Mostar, Rudnik) – Župnik župe sv. Mateja iz Mostara don Ivan Perić poručuje: Svi oni koji već imaju grobnicu u groblju Raštani a žele kupiti grobnicu u groblju Ortiješ (jer tu žive), imaju pravo na povrat novca i poništenje već sklopljenog ugovora za grobnicu u Raštanima.

Read more …

DIJALOŠKO PREDSTAVLJANJE KNJIGE

DIJALOŠKO PREDSTAVLJANJE KNJIGE KIUM, 2011-02-16 Na poziv blagajsko-bunskoga župnika don Bernarda Marijanovića održano je 16. veljače u 20 sati predstavljanje knjige Mučeništvo Marka Milanovića u Pastoralnom centru "Bl. Alojzije Stepinac" na Buni. Knjigu, koja je izišla prije prošloga Božića, na dijaloški su način predstavili biskup msgr. Ratko Perić i župnik studenački don Ivo Šutalo.

Read more …

MISA ZA MLADE I KRŠĆANSKE OBITELJI

krštenje malog Nedjeljka

Jedanput godišnje svaka naša župa u Hercegovini slavi misu za mlade i kršćanske obitelji cijele naše biskupije. Za našu župu bila je to ova nedjelja, 13. veljače. Slavili smo misu u 11 sati. Pod svetom misom kršten je novi član naše župne zajednice, Nedjeljko Marjanović. Crkveno pjevanje predvodio je zbor mladih Mir...

Read more …

STEPINČEVO NA BUNI 2011.

koncelebranti u crkvi

KIUM, 2011-02-10 Liturgijski spomen blaženoga Alojzija Stepinca svečano je proslavljen u župi Presvetoga Trojstva, 10. veljače, na Buni, u novoizgrađenoj crkvi uz Pastoralni centar koji od 10. veljače 2001. nosi Blaženikovo ime. Misno slavlje na sam spomendan u 18 sati predvodio je katedralni župnik iz Trebinja don Milenko Krešić u koncelebraciji s mjesnim župnikom don Bernardom Marijanovićem te još desetak svećenika, uz sudjelovanje većega broja vjernika. Na početku euharistijskoga slavlja prisutni su molitvom litanija zazvali zagovor blaženoga kardinala Alojzija...

Read more …

Župne obavijesti: 7. 2. - 20. 2. 2011.

Trodnevnica i proslava Stepinčeva: 1. dan: ponedjeljak, 7. veljače, misa u 18 sati, poslije mise susret roditelja i djece 1. i 2. Razreda devetogodišnje škole s Župnikom; 2. dan: utorak, 8. veljače, misa u 18 sati - predstavljanje Prvopričesnika (poslije mise roditeljski za roditelje prvopričesnika zajedno s prvopričesnicima)

Read more …

BISKUPSKO REĐENJE MONS. TOME VUKŠIĆA 2. TRAVNJA 2011. U MOSTARU

KIUM, 2011-02-04 Biskupsko ređenje mons. Tome Vukšića, imenovanoga vojnog ordinarija za katolike pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, predviđeno je za subotu 2. travnja 2011. u Mostaru s početkom u 10,00 sati. Sveti Red podijelit će mu trojica dijecezanskih biskupa Vrhbosanske metropolije. Glavni zareditelj bit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a dvojica suzareditelja: mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj mons. Ratko Perić i banjalučki biskup mons. Franjo Komarica.

Read more …

PORUKA ZA DAN ŽIVOTA 2011.

Na završnom liturgijskom slavlju kardinala, biskupa, svećenika, redovnika i redovnica te drugih hodočasnika iz osam srednjoeuropskih zemalja u najvećem austrijskom Gospinom svetištu „Mariazell“ godine 2004. predstavljena je zajednička poruka svih biskupa, među kojima smo bili i mi iz Bosne i Hercegovine. Kao jasno zajedničko opredjeljenje svih nas katolika iz srednjoeuropskih zemalja biskupi su, između ostalog, istaknuli: „Kršćani su prijatelji života“. Godišnje obilježavanje Dana života prve nedjelje u veljači na području (nad)biskupija u našoj Domovini prikladna je prigoda da sebi dozovemo u pamet kako smo kao kršćani doista i zaduženi biti na strani života, biti prijatelji života. Potrebno je da svaki život na zemlji, a osobito život čovjeka čuvamo, pomažemo, da svaki na svom mjestu, u svome zvanju uvijek se opredjeljujemo za život.

Read more …

BLAŽENOM ALOJZIJU STEPINCU USUSRET

Od 2001. godine na Buni slavi se zaštitnik našeg Pastoralnog centra - Blaženi Alojzije Stepinac. Te je godine biskup Ratko Perić 10 veljače otvorio i blagoslovio Pastoralni centar. Kako je naš titular župe Presveto Trojstvo, na Stepinčevo se daje naglasak pastoralnom radu i pastoralnim zajednicama u župi . U tom smislu protječe i trodnevnica u čast blaženog Alojzija.

Read more …

4. NEDJELJA KROZ GODINU (A)

Prvo čitanje Sef 2,3; 3,12-13 Tražite Gospodina, svi skromni na zemlji, svi koji izvršavate odredbe njegove! Tražite pravdu, tražite poniznost: vi ćete možda biti zaštićeni u dan gnjeva Gospodnjega. „Pustit ću da u tebi opstane samo skroman i čedan narod, i u imenu Gospodnjem tražit će okrilje ostatak Izraelov.

Read more …