2012

Preminuo fra Petar Vlašić, bivši župnik naše župe

Fra Petar Vlašić

U četvrtak 8. studenoga u Međugorju je, okrijepljen svetim sakramentima, nakon teške bolesti, preminuo fra Petar Vlašić, aktualni međugorski župnik. Fra Petar je preminuo u 75. godini života, 51. godini redovništva i 47. godini svećeništva. Obnašao je službe župnog vikara, župnika, gvardijana i definitora. U Međugorju je boravio od 1999. godine, a službu župnika obavljao je od kolovoza 2007. do svoje smrti. Pokop je bio u petak 9. studenoga na groblju Kovačica gdje je fra Petar pokopan u fratarsku grobnicu.

Read more …

S pogreba jednog djeteta

Ponekad Bog na zemlju šalje anđele. Rode se kao djeca, piju majčino mlijeko, rade prve nesigurne korake, čine sve što i drugi mališani, no istovremeno budu posebni.Njihova anđeoska aureola bude jasna i vidljiva svima koji ih upoznaju, jer to su djeca rođena s misijom. Ti posebni Božji miljenici često žive kratko i intenzivno, često budu izloženi patnji, a opet nas uče životnoj radosti i ljubavi.

Read more …

Župne obavijesti: 29. 10. - 11. 11. 2012.

Župni vjeronauk neće se održavati u četvrtak zbog misa po grobljima i svetkovine/neradnog dana. Za Misijsku nedjelju, 21. listopada, uz pomoć članica udruge žena “Sv. Veronika” i mladih HKM-a prikupili smo za naše misionare u Africi iznos od 1446,00 KM. U njihovo ime svima srdačno zahvaljujem! Svete mise radim danima tijekom mjeseca studenoga bit će u običajeno vrijeme

Read more …

Misijska nedjelja u župi Presvetog Trojstva Blagaj- Buna

Nemamo svi mogućnosti otputovati i pomoći onima kojima je najpotrebnije, a nismo svjesni da možda to i nije najbolji način. Činiti dobro možemo svaki dan u svome domu ili Božjem, svejedno, bitno je dati dio sebe i biti sretan da si možda vratio osmijeh na jedno malo, umorno lice. Tako su mladi iz naše župe u proteklih par godina imali nekoliko ideja

Read more …

U vjeri hodimo!

Početak godine vjere u našoj biskupiji započeo je svečanom svetom Misom u mostarskoj katedrali, u subotu 13. listopada 2012. god. pod geslom Obitelj-žarište vjere. Na tu Misu bili su pozvani predstavnici župa-po jedna obitelj iz svake župe. Našu župu predstavljala je obitelj gosp. Mirka Perića, koji ima i bogoslova Roberta u Bogosloviji u Sarajevu.

Read more …

Župne obavijesti: 15. 10. - 28. 10. 2012.

1. Listopadska pobožnost BDM u našoj crkvi na Buni bit će radnim danom pola sata prije večernje svete mise, u 17,30. Prigoda za ispovijed pola sata prije sv. Mise kroz cijeli mjesec. 2. Godina vjere. Sveti Otac Papa prošle je godine zakazao Godinu vjere (11. 10. 2012. – 24. 11. 2013.). Godina vjere u našim biskupijama svečano je otvorena u jučer, 13. 10. 2012. svetom Misom u 18 sati u mostarskoj Katedrali a posvećena je obitelji-žarištu vjere, molitve, duhovnih zvanja. Predstavnici župe s te Mise ponijeli su kao simbol vjere svijeću koju smo upalili na početku sv. Mise

Read more …

Listopadska pobožnost ispred novog Gospinog kipa

Gospin kip

Nekada se slučajno dok tražimo određeni pojam na internetskoj tražilici pogriješi pa se upiše krivi naziv. Dogodilo se jednoj osobi upravo to da je najprije utipkala umjesto Gospin mjesec - gosipin mjesec, a to ne zvuči baš lijepo jer 'gosip' na engleski je 'ogovaranje'. Upravo će Marijina šutnja i prihvaćanje svoga fiat-neka mi bude biti i nama poticaj da kroz ovaj mjesec nasljedujemo Mariju u šutnji

Read more …

Nastavak radova na crkvi

Prošle godine započelo se s izradom vanjske fasade naše nove crkve na Buni. Želja je bila da fasada bude gotova do Božića. Naravno da se uvijek rokovi otegnu zbog raznih razloga. Dragi župljani, ovo je vaša crkva i crkva vaše djece. Nije moja niti bilo kojeg župnika prije ili poslije mene. Bivši župnik don Bernard mi je prenio kako ste imali lijep običaj akcija kroz jesenji i proljetni period da se prikupi nešto sredstava za određenu fazu radova na crkvi.

Read more …

Župne obavijesti od 1. 10. do 14. 10. 2012.

1. Crkveno vjenčanje žele sklopiti: - Ante Kriste, sin Đurin i Marije r. Jović iz Župe Dubrovačke i Monika Puljić, kći Slavkova i Ljilje r. Marić, naša župa. Vjenčanje je predviđeno 6. 10. 2012. u Mostaru. - Toni Doko, sin Milin i Marice r. Markota iz župe sv. Petra i Pavla iz Mostara i Andrea Soldo, kći Gordanova i Vesne r. Puljić, naša župa. Vjenčanje je predviđeno 6. 10. 2012. ovdje u crkvi.

Read more …

DVADESET I ČETVRTA NEDJELJA KROZ GODINU (B)

Prvo čitanje: Iz 50, 5-9a Leđa podmetnuh onima što me udarahu. Čitanje Knjige proroka Izaije Gospodin Bog uho mi otvori: ja se ne protivih niti uzmicah. Leđa podmetnuh onima što me udarahu, a obraze onima što mi bradu čupahu, i lica svojeg ne zaklonih od pogrda ni od pljuvanja. Gospodin Bog mi pomaže, zato se neću smesti. Zato učinih svoj obraz ko kremen i znam da se neću postidjeti. Blizu je onaj koji mi pravo daje. Tko će na sud sa mnom?

Read more …