2013

DOGAĐAJI U ŽUPI PRESVETOGA TROJSTVA BLAGAJ-BUNA TIJEKOM GODINE VJERE

U prošlu nedjelju, na svetkovinu Krista Kralja svečano smo zaključili Godinu vjere. Kroz nekoliko točaka donosim najvažnije događaje u našoj župi tijekom Godine vjere. 1. Početak Godine vjere u našoj župi Početak Godine vjere u našoj biskupiji započeo je svečanom svetom Misom u mostarskoj katedrali, u subotu 13. listopada 2012. god. pod geslom Obitelj-žarište vjere. Na tu Misu bili su pozvani predstavnici župa-po jedna obitelj iz svake župe. Našu župu predstavljala je obitelj gosp. Mirka Perića, koji ima i bogoslova Roberta u Bogosloviji u Sarajevu

Read more …

ZLATNI PIR NEDJELJKA I RUŽE MARJANOVIĆ

Svetom Misom zahvalnicom naši su zlatni mladenci proslavili svoj jubilej u zajedništvu s djecom i unučadi te rodbinom, prijateljima i znancima. Nedjeljko i Ruža imaju petero djece: Anicu koja se udala za Stipu Tokića. Imaju troje djece: Amaliju udatu za Ivana i imaju jedno dijete-Emanuelu; Josipa i Gabrijela. Žive u Splitu. Šimu (ž), koja živi u Beču.

Read more …

Župne obavijesti: 25. 11. - 8. 12. 2013.

Za crkvu: Od sprovoda Šćepe Krtalića 50, Od sprovoda Slavka Čuljka 50, Marinko Maslać 100 KM, Nedjeljko i Ruža Marjanović oltarnik i druge prekrivače za ambon i tabernakule. Za župni list: Lucija Rajka Kulaš 10, Dragica Bošković 10, Mato Zovko 5 KM. Kruh sv. Ante: - KM Prvi petak u mjesecu pada na 6. prosinca. Mogućnost svete ispovijedi bit će pola sata prije svete mise zornice. Ženidbeni navještaj: Sakrament sv. ženidbe žele sklopiti: - Boris Pandža, sin Marinkov i Mare r. Tadić iz župe sv. Mateja iz Mostara

Read more …

1. NEDJELJA DOŠAŠĆA (A)

1. čitanje: Iz 2,1-5 Viđenje Izaije, sina Amosova, o Judeji i Jeruzalemu: Dogodit će sena kraju dana: Gora Doma Gospodnjega bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: »Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, pođimo u Dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim. Jer će iz Siona Zakon izaći, iz Jeruzalema riječ Jahvina.« On će biti sudac narodima, mnogim će sudit plemenima i oni će mačeve prekovati u plugove,a koplja u srpove. Neće više narod dizat mača protiv naroda nit se više učit ratovanju. Hajde, dome Jakovljev, u Gospodnjoj hodimo svjetlosti! Riječ Gospodnja.

Read more …

SVETKOVINA KRISTA, KRALJA SVEGA STVORENJA (C)

1. čitanje: 2 Sam 5, 1-3 U one dane: Dođoše sva izraelska plemena k Davidu u Hebron i rekoše: »Evo, mi smo od tvoje kosti i od tvoga mesa. Već prije, dok još Šaul bijaše kralj nad nama, ti si upravljao svim pokretima Izraela, a Gospodin ti reče: 'Ti ćeš pasti narod moj izraelski i ti ćeš biti knez nad Izraelom!'« Tako dođoše sve starješine izraelske kralju u Hebron, a kralj David sklopi s njima savez u Hebronu pred Gospodinom; i pomazaše Davida za kralja nad Izraelom. Riječ Gospodnja.

Read more …

33. NEDJELJA KROZ GODINU (C)

1. čitanje: Mal3,19-20a Evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih -govori Gospodin nad vojskama -neće im ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se imena moga bojite sunce će pravde ogranuti sa zdravljem u zrakama. Riječ Gospodnja.

Read more …

Župne obavijesti: 11.11. - 23.11. 2013.

Za crkvu: Od krštenja Gabrijele Jurilj 50, od krštenja Ive Biloša 50, N. N. 100 KM. Za župni list: - KM. Kruh sv. Ante: - KM Blagdan Sv. Cecilije, zaštitnice crkvenoga pjevanja, slavi se 22. studenoga. Budući da svi članovi zborova, zbog raznih obveza i zaduženja, ne mogu doći na svetu Misu taj dan, pozivam ih na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju, 24. studenoga, poslije svete Mise u 11 sati na prigodno druženje u župnim prostorijama.

Read more …

32. NEDJELJA KROZ GODINU (C)

1. čitanje: 2Mak 7,1-2.9-14 U one dane: uhvatiše sedmoricu braće zajedno s njihovom majkom. Kralj naredi da ih biju bičevima i volovskim žilama: htio ih je prisiliti da jedu zabranjeno svinjsko meso. Jedan od njih progovori u njihovo ime: »Što nas želiš pitati i od nas saznati? Radije ćemo umrijeti nego da prestupimo zakone svojih otaca!« Drugi izdišući reče: »Ti nam, zlikovce, oduzimaš sadašnji život, ali će nas Kralj svijeta, zato što umiremo za njegove zakone, uskrisiti na život vječni.« Poslije njega mučili su trećega. On spremno isplazi jezik kad su zatražili i hrabro pruži ruke. Junački reče: »Od neba sam primio ove udove, ali ih zbog njegovih zakona prezirem i nadam se da ću ih od njega natrag dobiti.« I sam kralj i njegova pratnja zadiviše se hrabrosti mladića koji je prezirao muke. Kad je taj preminuo, podvrgli su četvrtoga istim mukama. Prije nego što je izdahnuo, reče ovo: »Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti - za tebe nema uskrsnuća na život!«

Read more …

31. NEDJELJA KROZ GODINU (C)

1. čitanje: Mudr 11,22-12,2 Sav je svijet pred tobom, Gospodine,kao zrnce praha na tezulji i kao kaplja jutarnje rose što se spušta na zemlju. A ti si milostiv svemu jer možeš sve i kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali. Jer ti ljubiš sva bića i ne mrziš ni jedno koje si stvorio. Jer da si štogod mrzio, ne bi ga ni stvorio. A kako bi išta moglo opstojati ako ti ne bi htio? Ili se održati ako ga ti nisi u život dozvao? Ali ti štediš, jer sve je tvoje, Gospodaru, ljubitelju života, i tvoj je besmrtni duh u svemu. Blago kažnjavaš prestupnike, koriš ih 1 opominješ za grijehe njihove da se ostave zloće i da se ufaju u tebe, Gospodine!

Read more …

SVETE MISE PO GROBLJIMA

Svi Sveti (1. studenoga): - Crkva na Buni u 8 sati - Dračevice u 10 sati - Lakševine u 12 sati Dušni dan (2. studenoga): - Gnojnice u 9 sati - Kočine u 11 sati - Kosor u 14 sati

Read more …